Økologiske mælkebønder klarer sig langt bedre end konventionelle

ØKOLOGI – Salget af økologisk mælk stiger eksplosivt i det meste af Europa, og prisen er i top. I Danmark har de fleste økologiske mælkebønder overskud på bundlinjen, mens næsten alle de konventionelle har underskud.

Økologisk mælk er i høj kurs hos europæiske forbrugere.

Europæiske forbrugere drikker økologisk mælk som aldrig før, og både store og små mejerier bejler til de økologiske mælkebønders gunst for at kunne levere nok til de store supermarkedskæder.

Den gunstige situation har givet de økologiske mælkebønder flere penge i kassen, mens de konventionelle døjer mere end nogensinde med faldende priser og elendig økonomi.

Resultatet er, at en gennemsnitlig dansk mælkeproducent, som passer 142 køer, i år tjener omkring 550.000 kr. mere, hvis køerne er økologiske end hvis de er konventionelle.

- Det er helt usædvanligt, at forskellen i driftsresultatet er så stor. Forklaringen er, at markedspriserne for økologisk og konventionel mælk har udviklet sig i hver sin retning, siger chefkonsulent Susanne Clausen, Seges til Finans.dk.

Ifølge nye beregninger fra Seges, er det kun er 18 procent af de 3.250 danske mælkeproducenter, der har overskud. Omvendt er det 71 procent af de økologiske mælkeproducenter, der har likviditetsoverskud.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: