Økologiske grise kan snart flytte ind

ØKOLOGI – De økologiske frilandsgrise, som efter planen skal øffe rundt ved Randers Regnskov, kan snart flytte ind. I går blev der holdt rejsegilde på den nye Frilandsgård.

Randers Regnskov er ved at lave plads til økologiske frilandsgrise som en del af Danmarks Parken. Foto: Randers Regnskov

Alt går efter planen med etableringen af Frilandsgården i Randers Regnskov.

For kun et par måneder siden var udstillings-gården blot nogle streger på et stykke på papir, men under rejsegildet torsdag, kunne alle få et mere fysisk indtryk af bygningen, hvor tusindvis af besøgende i fremtiden vil kunne se, hvordan grise og kvæg kan have det i moderne frilandsproduktion.

Frilandsgården bliver en del af Danmarks Parken ved Randers Regnskov, som skal illustrere Danmarks natur, som den har udviklet sig gennem historien. Den 530 kvadratmeter store gård bliver en udstillingsbygning med blandt andet café, isbod og et informationslokale, som også vil kunne bruges til møder og mindre arrangementer. Udenfor bygningen vil publikum kunne møde frilandsgrise og kvæg.

Stråtækt tag med ovenlys
Bygningen er tegnet af Randers-arkitekten Brian Andersen, som har tilstræbt, at bygningen er inspireret af de landbrugsbygninger, man kan finde i det omgivne østjyske landskab.

Halvdelen af bygningen bliver stråtækt, mens den anden del får fast tag. Lidt usædvanligt bliver ståtaget dog udstyret med ovenlys og på sydsyden endda solvarme-elementer, som skønnes at vil kunne dække halvdelen af bygningens forbrug af varmt vand.

Ovenlyset skal sikre, at lokalerne bliver hyggelige og behagelige for de besøgende, og regnskovens direktør Henrik Herold fremhævede i sin tale ved rejsegildet, at hundredetusindvis af besøgende i fremtiden skal føle sig velkomne i Frilandgårdens hyggelige stuer.

Frilandsgården åbner for publikum Skt. Hans Aften 2012, hvor Friland også inviterer sine leverandører til et arrangement på gården.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: