Økologisk råd foreslår afgift på brændeovne

Fyring med brændeovne skal pålægges en grøn ejerafgift på 4000 kroner årligt, hvis ovnen er svanemærket – og 8000 kroner årligt, hvis den ikke er.

Det foreslår Det Økologiske Råd på baggrund af en undersøgelse, der for nylig anslog, at der årligt sker op til 1000 for tidlige dødsfald som følge af udslip fra brændeovnene.

Det Økologiske vil ikke sætte præcise tal på, hvor mange danskere, der hvert år dør for tidligt eller bliver alvorligt syge pga. brændefyring. Men det er alt for mange.

- Forureningen kan naturligvis reduceres ved korrekt fyring, men brændefyring vil stadig være langt mere sundhedsskadeligt for brugeren og naboerne end anden opvarmning f.eks. fjernvarme, varmepumper, træpillefyr m.v., understreger Det Økologiske Råd.

Mest sundhedsskadelige varmekilde

- Det er jo paradoksalt, at brændefyring er fritaget fra miljøafgifter, da det er den mest sundhedsskadelige varmekilde. Det motiverer ligefrem danskerne til at forurene, siger luftforureningsekspert Kåre Press-Kristensen ved Det Økologiske Råd.

 

Brændefyring er i dag som en af de eneste varmekilder undtaget fra afgifter. De miljørigtige alternativer kommer ikke i spil, før brændefyring sidestilles afgiftsmæssigt med andre varmekilder. Det kan med fordel ske via en grøn ejerafgift på brændefyring, mener rådet.

- Vi opfordrer regeringen til at indføre en sådan afgift. Vi foreslår 4.000 kr./år for svanemærkede ovne i byzone og 8.000 kr./år for ikke-svanemærkede. I landzone foreslår vi afgiftsfritagelse for svanemærkede ovne, da der er færre alternative varmekilder på landet, foreslår Det Økologiske Råd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: