Økologisk pionér: Økologien har sejret

ØKOLOGI – Økologisk markvandring i Halkær er nærmest kemisk renset for propagandafremstød. Det er der slet ikke brug for mere, fastslår Eskil Romme, som var en af de første økologiske landmænd i Danmark.

Eskil Romme studerede musik, før han blev økologisk landmand. I dag er han ofte ude at spille med bandet Himmerland.

Økologien har sejret, og der er slet ikke brug for at propagandere mere, for i dag er den økologiske tanke udbredt og accepteret i det meste af den danske befolkning. Sådan konstaterer landmand Eskil Romme fra Halkær ved Nibe, som i 30 år har drevet økologisk landbrug med kvæg.

Lørdag var han guide på en markvandring i det naturskønne og bakkede område ved Halkær Bredning. Det har nu gjort i 20 år som en fast del af programmet til Halkær Festival, der netop i denne weekend hylder økologi og folkemusik, skriver Nordjyske.dk.

Den kemiske industri bestemmer for meget
Deltagerne kom blandt andet forbi marker, som Eskil Romme har sået til med den gamle nordiske kornsort svedjerug.

Sorten har den fordel, at den vokser godt, selv om jorden er mager. Svedjerugen lader sig ikke så nemt gå på af ukrudt og sygdom. Faktisk bliver rugen helt op til to-tre meter høj. Ganske anderledes end de moderne, forældede kornsorter, som helst skal være så korte i stråene som muligt. Men som meget nemmere bukker under for sygdom.

Men selv Eskil Romme ikke prædiker i marken, har han stadig sine meninger om, hvad der er godt og skidt i landbruget:

- Den kemiske industri bestemmer stadig alt for meget, og det er hverken til gavn for forbrugerne eller miljøet, siger han til avisen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: