Økologisk lammekød fra marsken får en unik smag

ØKOLOGI – Direkte afsætning og billigt græs giver en fornuftig bundlinje for Hans Christian Hansen. Han er økologisk fåreavler og har 1.100 får, der græsser ud til Vadehavet. Han sælger blandt andet til Christian Puglisis restaurant Relæ på Nørrebro.

De mange får græser på de store arealer ud til Vadehavet, der er et af Verdens unikke vådområder. Vadehavet fik 23. juni 2014 status som UNESCOS verdensarv. Salt og næringsrige mineraler fra jordbunden ender via strandenggræs, annelgræs og andre planter i de græssende dyr og giver kødet en karakteristisk krydret og let saltet smag. Foto: Havervadgaard

Adgang til billige afgræsningsarealer i det sønderjyske marsklandskab ud til Vadehavet og direkte afsætning til restauranter og private.

Det er et par af de vigtigste punkter, hvis man beder Hans Christian Hansen på Havervadgård i Skærbæk om opskriften på, hvordan man kan opdrætte økologiske slagtelam med fornuftige tal på bundlinjen.

-Men det giver meget arbejde, og man skal ikke tro, det er et let deltidsjob at være fåreavler. Det er en fuldtidsbeskæftigelse, som er mindst ligeså krævende som for eksempel at have malkekøer, understreger Hans Christian Hansen.

Sammen med sin kone Henriette, der styrer salget, driver han sammen med sønnen Thomas, der har købt nabogården, omkring 1.000 hektar i et økologisk driftsfællesskab, som foruden 1.100 moderfår plus lam også omfatter en stor besætning med malkekøer.

Smagen af Vadehavet
Havervadgård blev omlagt til økologisk drift i 1995 og er en gammel marskgård, der ligger i naturskønne omgivelser med Nationalpark Vadehavet og marsken som nærmeste nabo.

Det betyder, at fårene blandt andet lever af det, vi hernede kalder »forlandsgræs«, fortæller Hans Christian Hansen, der købte den gamle marskgård med 40 hektar i 1981.

- Forlandsgræs indeholder mange salte og bitre urter. Græsset mellem digerne ud til Vadehavet er ikke så næringsrigt som fx kløvergræs, men det er billige foderenheder, og fårene elsker det. De saltholdige græsarter og urter er desuden med til at give lammekødet en helt særlig smag, som gør vores produkter efterspurgte på nogle af de gode restauranter, siger den erfarne fåreavler.

LÆS OGSÅ: Sådan steger du påskens lammekød perfekt

Restaurant Relæ på Nørrebro
Adskillige restauranter har fået øje på det økologiske lammekød fra Havervadgård, og hver uge ryger op mod en snes økologiske slagtelam afsted til København.

Her står blandt andet Michelin-kokken Christian Puglisi parat til at tilberede dem og servere kødet for gæsterne i den økologiske Restaurant Relæ i Jægersborggade på Nørrebro.

Puglissi er én af nøglefigurerne i den generation af yngre kokke, der er med til drive dansk gastronomi til nye højder. Hans restauranten var det første Michelin-hædrede spisested i Danmark, der kunne skilte med det økologiske spisemærke i guld.

Fårene lever udelukkende af græs og får hverken korn eller kraftfoder som tilskudsfoder. Foto: Havervadgård

Får ikke kraftfoder
Fårene græsser i en stor flok i selskab med 20 væddere. Afgræsningsarealet omfatter foruden området ud mod Vadehavet også 350 hektar med græs i omdrift.

Dyrene opholder sig udendørs det meste af året og lever udelukkende af græs og andre græsmarksprodukter. De afgræsser markerne i et rotationssystem med kvier og malkekøer.

-Får er gode til at omsætte græs. De får hverken korn eller kraftfoder som tilskudsfoder. På den måde kan vi holde foderomkostningerne nede for at få et fornuftigt resultat på bundlinjen, forklarer Hans Christian Hansen.

85 procent af fårene lemmer i april, mens de sidste efternølere lemmer i maj og juni. Besætningen får 1,3-1,4 lam pr. moderfår.

 

FAKTA om Marsken

  • Karakteristisk, græsdækket, fladt og lavtliggende marint forland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: