Økologi frem i rampelyset

ØKOLOGI – EU beslutter at lave handlingsplan for økologi – En sejr for økologisk jordbrug og en sejr for Danmark, siger økologerne.

Fødevareminister Ritt Bjerregaard kunne notere sig endnu en politisk EU-sejr, da landbrugsministrene fra de 15 medlemslande i sidste uge besluttede at få en fælles handlingsplan for økologi. Foto: Morten Telling

EU får nu en handlingsplan, der skal bringe det økologisk landbrug og fødevareproduktion helt frem i rampelyset på den europæiske scene.

Landbrugs- og fødevareministrene fra de 15 medlemslande vedtog i sidste uge en resolution, som giver kommissionen grønt lys til at udarbejde en handlingsplan, der skal fremme både produktion, forarbejdning og forbrug af økologiske fødevarer i hele EU.

De økologiske organisationer er begejstrede og betegner beslutningen som en sejr for både økologisk jordbrug og for Danmark.

- Økologisk jordbrug kan være en spydspids for omstilling af landbrug i Europa til en bæredygtig produktion af sunde fødevarer, siger formanden for Landsforeningen Økologisk Jordbrug, Knud Erik Sørensen, der kalder det »et imponerende stykke politisk håndværk fra vores fødevareminister«.

Fik skabt stærk alliance
Forud for beslutningen i Ministerrådet ligger nemlig et solidt benarbejde, hvor Ritt Bjerregaard ved en stor skelsættende økologi-konference i sidste måned fik skabt en stærk alliance af økologi-positive lande og organisationer, der med deres sluterklæring på det nærmeste lagde ordene i munden på Ministerrådet.

De økologiske foreninger i EU-landene har i den forløbne måned siden konferencen lavet lobbyarbejde for forslaget, men havde ifølge Landsforeningen Økologisk Jordbrug frygtet, at det ikke ville gå igennem. På et forberedende møde forud for ministerrådsmødet mødte det nemlig kraftig modstand fra kommissionen og flere medlemslande, bl.a. Frankrig. Alligevel blev forslaget vedtaget.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: