EU belønner turbo-landbrug

Landbrug – En afvikling af EU’s landbrugsordninger vil spare milliarder af kroner og entydigt være til gunst for de økologiske landbrug.

Forstanderen på Statens Jordbrugsøkonomiske Institut, tidligere overvismand Arne Larsen, er enig i, at der ikke er nogen miljøargumenter for at holde fast i EU's landbrugspolitik. Den minder mest af alt om en planøkonomisk overlevering, og jeg er overbevist om, at de økologiske landbrug vil få lettere ved at klare sig ude de mange generelle støtteordninger, siger han. Foto: Colourbox

De økologiske landmænd vil gerne være med til at fjerne EU’s milliard-tilskud til landbruget. Landsforeningen Økologisk Jordbrug frygter ikke, at en liberalisering vil gå ud over miljøet.

- Alt tyder på det modsatte. Vi får i dag mindre i tilskud pr. hektar end de konventionelle. Derfor vil en afvikling tværtimod betyde en opblomstring for økologien, siger Henrik Kloppenborg, der er formand for Landsforeningen Økologisk Jordbrug.

Han peger på udregninger, som viser, at et typisk økologisk kvægbrug får 400 kroner mindre i tilskud pr. hektar end andre.

EU’s støtteordninger dikterer landmanden, hvilke afgrøder han skal dyrke. Her i foråret planlægges tusindvis af markplaner, som kun kan praktiseres ved hjælp af store mængder sprøjtemidler.

Planøkonomisk overlevering
Forstanderen på Statens Jordbrugsøkonomiske Institut, tidligere overvismand Arne Larsen, er enig i, at der ikke er nogen miljøargumenter for at holde fast i EU’s landbrugspolitik.

- Den minder mest af alt om en planøkonomisk overlevering, og jeg er overbevist om, at de økologiske landbrug vil få lettere ved at klare sig ude de mange generelle støtteordninger, siger han.

I 1992 overførte EU 861milliarder kroner til Europas landmænd. Det svarer til knap 100.000 kroner pr. fuldtidslandmand, eller 6.220 kroner pr. hektar, viser EU-kommissionens egne tal.

Tema om landbrugsstøtte

Denne artikel er en del af en serie, som omfatter fire artikler:

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: