Dansk økologipolitik nomineret til verdenspris

ØKOLOGI – Danmarks politik for økologi møder anerkendelse som en af de mest effektive i verden, og det bringer nu Danmark i spil til at at modtage FN-prisen »Future Policy Award«.  Men det er den tidligere regerings økologi-politik, der er nomineret.

Den tidligere regerings »Økologiplan Danmark 2011-2020 - sammen om mere økologi« er blandt de nominerede til FN-prisen Future Policy Award.

Den tidligere regerings plan for en fordobling af det økologiske landbrugsareal er nu indstillet til at modtage FN-prisen Future Policy Award. Det oplyser Økologisk Landsforening.

Prisen fra FN’s landbrugs- og fødevareorganisation FAO har til formål at udvikle og udbrede politik, der kan være med til at udvikle en bæredygtig fødevareproduktion. I år uddeler FAO prisen for økologipolitik, og her er Danmark  blandt de nominerede.

Det er »Økologiplan Danmark 2011-2020 — sammen om mere økolog«, der er indstillet til prisen. Planen blev udarbejdet af fødevareminister Mette Gjerskov (S) allerede i 2011 og senere udbygget i 2015 under Dan Jørgensen (S).

15 procent af landbruget
Planen indeholder blandt andet en målsætning om at fordoble det økologisk areal i Danmark fra 2007-2020, så økologiske marker ville omfatte 15 procent af landbrugsarealet. Ifølge Økologisk Landsforening, som var involveret i udvikling af planen, er der »stor sandsynlighed« for at målet nås.

Den syv år gamle plan indeholder desuden initiativer for blandt andet forbrugeroplysning, forskning, nye økologiske løsninger i mark og stald, omlægningstjek for konventionelle landmænd og hjælp til kommuner, der vil omstille til økologi i de kommunale køkkener.

I dag arbejder flere end 30 kommuner arbejder frem mod en målsætning om mindst 60 procent økologi uden at øge de kommunale budgetter. De har i stedet holdt sig inden for de eksisterende budgetter ved at effektivisere og reducere spild, bruge mere grønt og skære ned på kødforbruget. Det fører til en sundere og mere klimavenlig kost, som FAO også efterlyser.

Politikken virker
- Dansk økologipolitik har skabt ny viden, nye markeder og nye løsninger indenfor økologi, og det har bidraget til at gøre Danmark til førende økologiland. Der er en kæmpe interesse for dansk økologipolitik – fordi det virker, siger Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening,

Ifølge ham har foreningen rådgivet politikere og organisationsledere i flere end 30 lande i løbet af de sidste fem år.

- Vi synes selv, at der er mange muligheder for at forbedre dansk økologipolitik i fremtiden. Men vi er meget stolte over de resultater, som dansk økologipolitik har skabt for både økologiske landmænd og virksomheder, og i den grad også for forbrugerne og samfundet, der ønsker meget mere økologi – som en vej til bedre miljø, natur, dyrevelfærd, rent drikkevand og fødevarer fri for pesticidrester, siger Paul Holmbeck.

IFOAM: Kreativ, effektiv og ambitiøs
IFOAM, der er økologernes internationale paraplyorganisation og samler over 900 medlemsorganisationer  i 100 landet har været med til at vurdere nomineringerne, og Joelle Katto-Andrighetto, der er Organic Policy Manager i IFOAM, vurderer, at den danske politik har gode chancer for at vinde:

- Dansk økologipolitik er både kreativ, effektiv og ambitiøs. Et eksempel at følge for andre, specielt indsatsen for at få økologisk mad i de offentlige køkkener og støtten til forskning og markedsudvikling, siger hun.

- Danmark har også sat en ny standard for dialog og involvering af den økologiske sektor med at udvikle en økologisk politik. Det er klart, at en aktiv økologisk politik har hjulpet med at gøre Danmark til et verdensførende økologisk land, understreger Joelle Katto-Andrighetto.

Økologi er en dansk styrkeposition
Paul Holmbeck håber, at Danmarks førende position og succes med økologipolitik vil motivere politikere til at fastholde og udbygge en stærk økologipolitik.

- Ligesom med vindenergi, vandteknologi og andre bæredygtighedsbrancher er økologi en styrkeposition for Danmark, som der skal være fokus på og investeres i, for at den kan fastholdes. Investeringer i markedsudvikling, innovation, ny viden og uddannelse har skabt mere og bedre økologi. Men investeringer har været dalende de senere år. Det, håber vi, at vi kan rette op på i år, siger Paul Holmbeck.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: