Økologer: Boykot Aldis billige mælk

ØKOLOGI – Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at købe deres mælk et andet sted end hos Aldi. Lavpriskæden sænkede onsdag prisen på mælk. Men billig mælk er dyr for køerne, naturen og landmanden, påpeger økologerne og takker butikskæder, som holder sig ude af mælkekrigen.

Det er naturen, køerne og landmændene, der betaler prisen for den billige mælk i butikkerne, advarer Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening. Foto: Økologisk Landsforening

Lavpriskæden Aldi har valgt at sænke prisen på mælk i alle kædens butikker. Det vækker forargelse hos Økologisk Landsforening, der påpeger, at en priskrig på mælk har alvorlige konsekvenser.

- Billig mælk er dyr. Dyr for køerne, dyr for naturen og dyr for landmændene. En priskrig på mælk vil tvinge mange flere danske mælkeproducenter fra deres gårde, tvinge flere fritgående køer inde i stalden, og tvinge naturhensyn i knæ. Det er ikke noget godt tilbud fra Aldi. Vi bliver alle fattigere af at købe billig mælk, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening

Han og takker de butikskæder, der ikke er gået med i priskrigen og opfordrer samtidig forbrugerne til at købe deres mælk – helst økologisk—et andet sted end Aldi.

- Økologi-mærket er en garanti for, at køerne kommer ud på græs i det fri, som er det mest naturlige for dem. Aldis billigmælk er garanti for køer, som aldrig mærker solens varme, smagen af grønt græs eller duften af frisk luft i det fri. Regningen for prisfald sendes videre til landmanden, køerne og naturen, siger Paul Holmbeck.

Kæder tager afstand fra prisnedsættelse
Hverken Dansk Supermarked eller Coop har tilsyneladende tænkt sig at gå ind i en priskrig om mælk, med de konsekvenser det har for landmænd, dyrevelfærd og forbrugerne. Rema 1000 og Lidl meddeler også, at de ikke vil reagere på Aldis prisnedsættelser, oplyser Økologisk Landsforening

- Dels synes vi, at det er grundlæggende forkert, at et kvalitetsprodukt som frisk dansk mælk skal sælges så billigt, at det koster det halve af en flaske vand. Dels mener vi ikke, at det er tyske discountkæder, der sætter prisniveauet for dansk mælk ved at sælge billig udenlandsk mælk i Danmark, lyder det fra Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen.

Hos Dansk Supermarked har man samme indstilling.

- Vores priser på dansk mælk er upåvirkede af Aldis tyske mælk. Vi sælger i Netto, Føtex og Bilka udelukkende dansk mælk, fordi det efterspørger vores kunder. Vil man have billig udenlandsk mælk, må man købe den andetsteds, for vi holder fast i konventionel og økologisk dansk mælk fra dansk malkekvæg, siger Dansk Supermarkeds indkøbsdirektør, Jeppe Dahl Jeppesen.

Sammen med Dyrenes Beskyttelse har Økologisk Landsforening lavet en kort film med opfordring til at sige nej til mælkepriskrigen.

Se filmen her

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: