Øko-køer skal danse for prinsessen

ØKOLOGI: Kronprinsesse Mary og fødevareminister Dan Jørgensen deltager på søndag, når de økologiske køer på Bækkenstoft i Kirke Hyllinge på Sjælland for første gang i år danser ud i det fri efter en lang vinter i stalden.

Kronprinsesse Mary er med, når de økologiske køer på søndag bliver lukket på græs for første gang i år. Foto: Uffe Kjær

De økologiske køer har formentlig fået strenge formaninger om at vise gode manér, svinge muntert med halen og huske de rigtige dansetrin på søndag, når de bliver lukket på græs. I hvert fald i Kirke Hyllinge på Sjælland.

Her er kronprinsesse Mary nemlig sammen med fødevareminister Dan Jørgensen med til at kaste ekstra royal glans over køernes forårsdag, når de efter en vinter i stalden for første gang kommer på græs.

75 økologiske gårde i hele landet inviterer til Økodag. Og i anledning af Ø-mærkets 25-års fødselsdag deltager kronprinsesse Mary i den officielle åbning af eventen. Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier.

Vælg økologi og slip køerne fri
- Siden Ø-mærkets fødsel har den økologiske mælkeproduktion været et stærkt lokomotiv for økologiens udvikling i Danmark. Hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø, og det er stærkt medvirkende til, at vi kan kalde os verdens førende økologi-nation, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

- De mange tusinde gæster, som deltager i Økodag, får med egne øjne at se, hvilken forskel de gør, når de køber øko-mælk. Køernes kåde forårsløb, når de bliver lukket ud på marken i det fri, er et af de mest smittende og livsbekræftende syn. Det er en festdag for både køer og mennesker, siger Per Kølster.

Alle økologiske køer skal ifølge reglerne ud på græs i sommerhalvåret fra april til november. Kun 16 procent af de ikke-økologiske køer kommer ud i det fri.

Oplev, hvor øko-mælken kommer fra
Køernes forårsdag er blevet en tradition, som er med til at brande det økologiske landbrug og trækker hvert år tusindvis af besøgende. Ifølge Økologisk Landsforening mødte 193.000 børn og voksne frem sidste år for at se de dansende økologiske køer.

- Økodag er en mulighed for forældre og bedsteforældre til at vise deres børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag for hele familien, hvor økologi bliver levende og nærværende, og hvor man får et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med stor respekt for dyrene og naturen, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

Se hvilke gårde der holder Økodag
Find dine lokale Økodag-værter på www.økodag.dk og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde. Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 19. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12 over hele landet.

Gæster bør være opmærksomme på, at der vil forekomme trængsel omkring den officielle åbningsgård Bækkenstoft i Kirke Hyllinge.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: