De økologiske køer dansede for en kvart million

ØKOLOGI – De økologiske køer blev i går lukket ud på forårsgrønne græsmarker. Næsten en kvart million børn og voksne var med til de økologiske køers forårsfest.

Laust og Stinne Stenger ved Rødding er ved at omlægge deres gård og var en af de 80 økologiske værter, som i går havde inviteret til køerenes forårsfest. Foto: Økologisk Landsforening

De økologiske køer blev lukket på græs i går søndag og gav som sædvanlig  familien Danmark én på opleveren, da de demonstrerede deres forårshumør ved at slå op med bagbenene og spurte rundt på græsmarken

80 økologiske gårde landet over havde inviteret til Økodag, som er køernes forårsdag, hvor de for første gang kommer på græs efter en lang vinter i stalden.

I fremtiden har endnu flere malkekøer udsigt til at kunne ud i det fri, lyder meldingen fra Økologisk Landsforening.

I år 44 mælkeproducenter i færd med at omstille produktion for at blive økologiske mælkebønder. Det svarer til en stigning på 11 procent.

Laust og Stinne Stenger på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland er nye økologer og var i går med til at åbne stalddørene ved den officielle åbning af Økodag.

Pragtfuld show
- Køerne leverede et pragtfuldt show. Det er utroligt livsbekræftende at se deres glade forårsdans. For mig er det et tydeligt bevis på, at det mest naturlige for en ko er at være ude på marken, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Netop derfor skal alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret, mener han. Af samme årsag er det rigtigt positivt, at danskerne lægger stadig mere økologisk mælk i indkøbskurven.

Det betyder nemlig, at flere og flere landmænd vælger at blive økologer – og at flere køer således får lov at tilbringe sommerhalvåret ude på græs under åben himmel, siger Per Kølster.

Det bedste og mest naturlige liv
En af de landmænd, der lige nu er ved at lægge om til økologi, er Søren Plougstrup Pedersen fra Ribe. Han var også med til den officielle åbning.

- Den her dag er ikke kun forbundet med forventningens glæde for køerne inde i stalden, men også for mig. For til næste år ved samme tid er min gård og mine køer fuldt omlagt til økologi, og så kan jeg også holde Økodag. En af hovedårsagerne til, at jeg har valgt at lægge om, er netop, at jeg under alle omstændigheder vil have min køer på græs. Som økologer er det jo det, vi pejler efter – at dyrene skal ha’ det bedste og mest naturlige liv, siger han.

14.000 gæster på den mest besøgte gård
- Det er overvældende, at danskerne år efter år møder så talstærkt op, når de økologiske landmænd inviterer på gårdbesøg – også på en blæsende og kold søndag, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

På den mest besøgte gård til årets Økodag, var der 14.000 gæster.

- De mange tusinde gæster, som deltager i Økodag, får med egne øjne at se, hvilken forskel de gør, når de køber øko-mælk: De er med til at slippe køerne fri. Køernes kåde forårsløb er et livsbekræftende syn. Når man ser deres begejstring over at blive lukket ud på marken i det fri, kan man ikke være i tvivl om, at det er dér, de hører til. Det burde være alle køer forundt at komme ud på græs, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Foruden de landmænd, som er gået i gang med at omlægge bedriften, er mejerierne i kontakt med over 50 landmænd, som har vist interesse for at blive økologiske mælkeproducenter og i øjeblikket overvejer, om de skal tage skridtet.

Fakta om økologiske køer

  • Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november.
  • Ca. hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø.
  • I 2015 var der 385 bedrifter med økologiske malkekøer i Danmark, ifølge NaturErhvervstyrelsen foreløbige opgørelse.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: