208.000 var med til folkefest, da køerne kom på græs

ØKOLOGI – Cirka 208.000 børn og voksne var i går med til at slippe de økologiske køer ud på græsmarkerne til Økodag. Økologernes formand blev næsten rørt.

Børnene var med i forreste række, da de økologiske malkekøer over hele landet i går blev lukket på græs. De er altid ellevilde efter at komme ud under åben himmel efter en lang vinter i stalden. Foto: Økologisk Landsforening

Den massive opbakning til begivenheden vidner om en udbredt interesse for økologi og dyrevelfærd blandt danskerne, mener Økologisk Landsforening, som takker de økologiske landmænd for deres store indsats.

Klokken 12 i går åbnede 65 økologiske gårde over hele landet for stalddørene og slap de kåde øko-køer ud på græs under åben himmel efter en lang vinter i stalden. Ifølge Økologisk Landsforening var i alt ca. 208.000 danskere med for at opleve køernes forårsdans.

Per Kølster: Jeg blev næsten rørt
- Man bliver nærmest rørt, når man ser så mange børn og voksne samlet omkring en økologisk græsmark – i spændt forventning om at skulle hilse på en flok meget glade øko-køer. Økodag er blevet en folkefest. Og det er fantastisk glædeligt og bekræftende, at danskerne bakker så massivt op om begivenheden.

- Det vidner om en stor interesse for økologi og dyrevelfærd og for at opleve, hvor maden kommer fra, siger Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, som i går deltog i den officielle åbning af Økodag på Sommerbjerg i Midtjylland.

- Det er enormt livsbekræftende og smittende at se dyrenes åbenlyse begejstring over at komme ud på græs under åben himmel, hvor de hører til. Jeg er sikker på, det er derfor, så mange danskere vender tilbage år efter år. Til Økodag forstår man ikke bare, hvilken forskel man gør, når man lægger økologisk mælk i indkøbskurven. Man mærker den, siger Per Kølster og understreger, at alle økologiske køer skal på græs i sommerhalvåret.

Den mest besøgte gård havde 12.000 gæster
- Det er simpelthen imponerende, at danskerne år for år møder så talstærkt op, når de økologiske landmænd inviterer – selv på en blæsende, kold søndag. Alene på den mest besøgte gård i går, var der 12.000 gæster, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening, og understreger, at der netop skal lyde en rigtig stor tak til de økologiske landmænd.

- Alle landmændene bruger rigtig mange kræfter på at skabe et godt og autentisk arrangement. De løfter en vigtig opgave, ved at give så mange mennesker muligheden for at komme ud og opleve en økologisk gård og komme tæt på fødevareproduktionen, mener hun.

- Mange børn i dag har ikke en naturlig tilknytning til landbruget, og Økodag er med til at forme dem som forbrugere, der senere i livet skal tage stilling til, om deres mælk skal være økologisk og komme fra køer på græs, siger Birgitte Nygaard.

Hun opfordrer samtidig flere landmænd til allerede nu at melde sig som værter til næste års arrangement. Hun opfordrer blandt andet de mange nyomlagte økologiske mælkeproducenter til at melde sig på banen.

Økodag er med kun 12 år på dagen blevet den suverænt største nationale fødevare- og landbrugsbegivenhed i Danmark.

Den første fandt sted i 2005 og kunne tælle 10.000 besøgende. Økodag gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og deres mejerier.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: