Nyt Folketing skal sikre seriøs grøn omstilling

OMSTILLING – Den grønne omstilling sker for langsomt, og det skyldes i høj grad manglen på arbejdsparate grønne politikere, som tør tage det politiske ansvar på sig og lave de nødvendige langsigtede løsninger – også selvom de skulle være upopulære hos dele af befolkningen eller erhvervslivet.

Politikerne viger tilbage for ansvaret og tør ikke træffe de nødvendige politiske beslutninger, der skal sikre, at den grønne omstilling bliver en realitet. Foto: Colourbox

Af Marianne Bigum, folketingskandidat for SF

Dejlig var julenyheden om at miljø- og klimadagsordenen har taget et tigerspring til toppen af samfundets bevidsthed og det kommende Folketingsvalg. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg er selv én af dem, som efterhånden er noget utålmodig og synes, at den grønne omstilling sker alt for fodslæbende.

Det er faktisk derfor, jeg valgte at stille op. Jeg gider ikke vente længere, det er der simpelthen ikke mere tid til.

FNs Klimapanel og verdens forskere har i årevis og mere og mere indtrængende bedt verdens politikere og regeringer, om at tage klimakrisen seriøst og gøre det, som må gøres, inden det er for sent. De teknologiske løsninger har vi sådan set på plads, men politikerne viger sig alt for ofte for ansvaret overfor at træffe de nødvendige politiske beslutninger, der skal sikre, at den grønne omstilling bliver en realitet.

Den grønne omstilling kommer til at koste
Klimakrisen er alvorlig, og det er biodiversitetskrisen også. Ja faktisk over hele linjen lider vores klode under menneskets brug af den. Det kan vi gøre bedre, og det skal vi gøre bedre. Men det kræver, at vi politikere har indsigten og ikke mindst ærligheden til klart at sige, at der er behov for en ny og bæredygtig måde for vores levevis.

For selvom vi har teknologiske løsninger, som bringer os et godt stykke, så er de teknologiske løsninger alene ikke nok, og de bliver ikke nødvendigvis en realitet af sig selv. Der skal også laves langsigtede gennemtænkte politiske reguleringer, og det skal ske i samarbejde med erhvervsliv, NGO’er, forskere, ingeniører, pensionskasser og andre med indsigt i miljøregulering og teknologiske løsninger.

Det kræver et langt sejt politisk træk, hvor vi sammen sætter os for at lave de nødvendige politiske løsninger, også selvom de skulle være upopulære hos nogle vælgere eller dele af erhvervslivet, og også selvom resultaterne først kommer efter den indeværende valgperiode. Og så kommer vi som individer også til at skulle lægge om i vores hverdag, få nye vaner, vænne os til nye måder at forbruge på – og vænne os til, at forurening kommer med en pris, og at denne pris selvfølgelig skal afspejles økonomisk i selve prissætningen af det vi forbruger. Det skal vi som politikere også turde være ærlige om.

Det nye Folketing skal være grønt og være parat til at arbejde
De politiske aftaler skal kunne holde og være bindende og det politiske arbejde for den grønne omstilling kræver derfor samarbejde på tværs af partier. Dette kræver, at vi i det nye Folketing får indvalgt langt flere grønne politikere, som forstår alvoren af de udfordringer vi står med, og som er villige til at indgå aftaler på tværs, også i de tilfælde hvor man ikke får det 100 procent, som man måtte kunne have ønsket det.

For ligesom der ikke er tid til flere af de små skridt, så er der heller ikke tid til, at de folkevalgte sidder fire år på sidelinjen, og snakker om hvordan tingene burde være. Vi skal i arbejdstøjet, og der er brug for et nyt arbejdende Folketing, som for alvor vil sætte partipolitisk fnidder og selvpromovering til side.

Folk som vil prioritere det grønne og være villige til at lægge det nødvendige stykke arbejde og træffe de nødvendige beslutninger – også selvom de skulle møde modstand i dele af offentligheden. For det er nemlig politikerens fornemmeste opgave at fremtidssikre vores samfund, ikke at være populær og sikre sit genvalg.

Så mit nytårsønske er, at det næste Folketingsvalg bliver et grønt valg, hvor den grønne omstilling får topprioritet, og hvor vi sørger for at få indvalgt en overflod af arbejdsparate grønne politikere i det nye Folketing, der ligesom jeg, vil sætte den grønne omstilling på toppen af den politiske agenda og være klar til at lægge det nødvendige slid for de langsigtede løsninger, for det er altså nu vi skal i gang, hvis vi skal nå det.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: