Nyt enzym sparer majs til biobrændstof

Novozymes lancerer i dag et nyt enzym. Med det kan industrien producere mere biobrændstof af mindre majs og samtidig tjene mere.

Novozymes fremstiller enzymer til hele verden. Her ses virksomhedens bioreaktorer ved Kalundborg.

Novozymes løfter i dag sløret for et nyt enzymprodukt, der vil ændre vilkårene i biobrændstofindustrien. Det nye enzym, Novozymes Avantec®, forbedrer effektiviteten og rentabiliteten i biobrændstofproduktionen.

Avantec gør det muligt for producenterne af majsbaseret ethanol at presse 2,5 procent mere ethanol ud af majsen, hvilket resulterer i en væsentlig stigning i indtjeningen.

Store besparelser
- Majs er langt den største råvareomkostning for en ethanolproducent, og i takt med de stigende priser på majs er indtjeningen forsvundet. Avantec er en vitaminindsprøjtning for industrien, som vil kunne spare en masse majs og stadig producere den samme mængde ethanol. For en ethanolproducent på dagens marked batter det virkelig på bundlinjen, siger Peder Holk Nielsen, koncerndirektør i Novozymes.

For en typisk amerikansk ethanolfabrik vil besparelserne være betydelige. En fabrik bruger årligt ca. 900.000 tons majs af foderkvalitet til at producere 380 mio. liter brændstofethanol, 300.000 tons dyrefoder (i form af DDGS, Distiller’s Dried Grains with Solubles) og 8.500 tons majsolie. Med Avantec kan den samme fabrik spare 22.500 tons majs og producere samme mængde ethanol.

USA kunne spare 3 mio. tons majs
Majs er den vigtigste råvare i biobrædstofproduktionen i USA og langt den største udgiftspost for en ethanolfabrik. Når majsen er høstet, bliver kernene malet til majsmel, som opslæmmes i vand til mæsk. Enzymer omdanner stivelsen i mæsken til sukker, som derefter kan forgæres til ethanol. Avantec gør dette på en mere effektiv måde end andre enzymprodukter på markedet.

- De fleste amerikanske ethanolfabrikker omdanner 90-95 procent af den stivelse, der er til rådighed, så der er et stort potentiale for producenterne til at øge udbyttet og maksimere indtjeningen. Faktisk er det sådan, at hvis alle ethanolfabrikker i USA begyndte at anvende Avantec, ville de tilsammen kunne spare tre mio. ton majs, siger Peder Holk Nielsen.

Avantec er det seneste skud på stammen i Novozymes’ sortiment af ydelsesfremmende enzymprodukter til biobrændstofindustrien. Igennem de seneste fem år har Novozymes’ løbende forbedringer af enzymteknologien hjulpet industrien til at øge stivelsesomdannelsen med fem procent.

USA er verdens største producent af biobrændstof med en forventet majsbaseret ethanolproduktion på 13,3 mia. gallon – eller godt 50 mio. liter – i 2012.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: