EU lægger loft over biobrændstof

TRANSPORT – EU-Kommissionen skifter holdning og vil nu lægge loft over, hvor meget biobrændstof, der skal bruges af europæiske biler og lastvogne.  Det tidligere mål om ti procent i 2020 bliver nu justeret ned til fem procent, fremgår det af et forslag fra klimakommissær Connie Hedegaard og energikommissær Günther Oettinger.

Der kunne dyrkes mad nok til 127 millioner mennesker på det areal, der anvendes til biobrændstof til Europas biler. (Illustration: Oxfam)

Kursskiftet kommer efter, at både FN og internationale hjælpeorganisationer har advaret mod at udlægge store arealer til biobrændstof, hvor der i stedet kunne dyrkes afgrøder og mad til mennesker.  Den ekstreme tørke i USA er med til at skabe knaphed og presse fødevarepriserne i vejret, hvilket de mest udsatte.

En ny rapport fra hjælpeorganisationen Oxfam skønner, at man kunne dyrke majs og hvede nok til at brødføde 127 millioner mennesker på den jord, som i dag anvendes til til afgrøder, der i stedet ender som biobrændstof til europæiske biler. Rapporten opfordrer derfor EU til genoverveje dets ‘farlige kærlighedsaffære med biobrændstof’.

I dag tegner forbruget af biobrændstof sig for ca. fem procent af det europæiske brændstofforbrug. Connie Hedegaard og Günther Oettinger foreslår, at man fastholder forbruget på dette niveau.

- Det var meningen, at biobrændstof skulle gøre transporten grønnere, men de europæiske politikere hælder skatteydernes penge ud af vinduet, samtidig med at de fratager millioner af mennesker adgang til mad, jord og vand, siger lederen af Oxfams EU-kontor, Natalia Alonso.

Majs og soja er i løbet af de sidste måneder nået op på et rekordhøjt niveau, og det rammer især fattige mennesker hårdt, fordi de bruger langt over halvdelen  eller mere af deres indkomst til mad.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: