Nye afsløringer: MRSA-skandalen fortsætter

MRSA – Fødevarestyrelsen fjernede systematisk eksperternes anbefalinger til, hvordan man kunne bekæmpe de multiresistente MRSA-bakterier i danske svinestalde, afslører ny DR-dokumentar, der bliver vist på søndag.

Fødevarestyrelsens rolle i sagen om de smittefarlige MRSA-bakterier bliver belyst i en ny DR-dokumentar. Foto: Colourbox

Over en periode på seks år fjernede Fødevarestyrelsen systematisk anbefalinger om bekæmpelse af de multiresistente MRSA-bakterier i danske svinestalde.

Dermed blev danske politikere aldrig præsenteret for afgørende viden om de bakterier, som eksperter vurderer, at op mod 12.000 danskere i dag er smittet med.

Det afdækker DR1 i dokumentarfilmen Den dag penicillinen ikke virker, der bliver vist på søndag.

Vi har gjort, hvad vi kunne
Alligevel afviser veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen, at Fødevarestyrelsen har fortiet oplysninger.

- Vi har gjort, hvad vi kunne, i denne sag, siger han, og påpeger, at der fortsat mangler viden om, hvordan MRSA CC398 reelt smitter.

Sagen drejer sig om den såkaldte svinebakterie MRSA CC398, som smitter fra svin til mennesker. Bakterierne er resistente over for almindelig penicillin og antibiotika og medfører i værste tilfælde blodinfektioner og dødsfald.

Bakterien dukkede for alvor op i 2008, hvor flere danske slagtesvin fik konstateret smitten. Men i de følgende seks år – fra 2008 til 2014 – forhindrede den ansvarlige myndighed, Fødevarestyrelsen, at førende eksperters anbefalinger om bekæmpelse af MRSA CC398 nåede til politikernes kendskab.

Baseret på internationale studier anbefalede forskere på DTU Fødevareinstituttet således flere gange et handelssystem, hvor svineproducenter uden MRSA-smittede grise alene solgte svin til andre smittefrie gårde. Det skete blandt andet i 2012 i et brev til Fødevarestyrelsen.

Fuldstændig vanvittigt
- Det er fuldstændig vanvittigt, det, der er foregået i Fødevarestyrelsen, siger Enhedslistens Maria Reumert Gjerding, som nu har indkaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til samråd for at forklare, hvad der foregår i Fødevarestyrelsen.

- Man har bortcensureret førende eksperters anbefalinger til, hvad vi kan gøre for at sætte effektivt ind over for MRSA, og man har valgt at pleje landbrugets snævre økonomiske interesser på bekostning af befolkningens sundhed

- Men det vigtigste er, at han skal forklare, hvordan vi kommer i gang med det, vi skulle have været i gang med for lang tiden siden: Vi skal have fjernet MRSA fra svinestaldene – også selvom det har omkostninger for landbruget, fastslår hun.

- Fordi vi ikke har handlet i tide, så er smitten med MRSA ved at komme helt ud af kontrol. Det kan komme til at få meget alvorlige konsekvenser for hele befolkningens sundhed. Vi risikerer, at stå i en situation i en nær fremtid, hvor penicillin ikke virker. Og nu viser det sig, at Fødevarestyrelsen aktivt har forhindret, at vi for alvor har kunnet gøre noget ved problemet. Det er rystende uansvarligt, siger Maria Reumert Gjerding.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: