Ny vindmølle gør Hanegal klimavenlig

ENERGI – Nyt partnerskab med SE Big Blue gør produktionen af økologisk pålæg og færdigretter på fabrikken i Haderslev super grøn og klimavenlig.

En vindmølle i hånden er bedre end ti på taget, mener Fie Graugard, der er medejer af Hanegal.

Hanegal, der fremstiller økologisk og allergivenligt pålæg og færdigretter, indgår som den første danske fødevarevirksomhed et klimapartnerskab med det syddanske energiselskab SEs klimadivision Big Blue.

Samarbejdet betyder, at Hanegal allerede fra næste år helt kan neutralisere klimaeffekten fra produktionens elforbrug med vindstrøm.

Vant til rollen som ‘First mover’
For Fie Graugaard, der sammen med Ulrich Kern-Hansen ejer Hanegal, er rollen som frontløber ikke uvant.

- Hanegal har været med i front lige fra starten. Vi etablerede virksomheden, fordi vi gerne ville forbedre miljøet og producere sunde, økologiske fødevarer. Nu tager vi næste skridt ved at omstille til klimavenlig energi, siger Fie Graugaard.

Hanegal, der sælger økologiske produkter til de fleste danske supermarkeder, har længe været på udkig efter nye løsninger, der kunne gøre produktionen endnu mere bæredygtig og klimavenlig.

- Aftalen sikrer, at vi rent faktisk gør en forskel for klimaet og ikke blot betaler ekstra for strøm, vi alligevel havde adgang til. Aftalen garanter, at der bliver bygget nye vindmøller. Hanegal bidrager dermed til en bæredygtig retning, siger Fie Graugaard.

Ny vindmølle sparer 538 ton CO2
Aftalen mellem Hanegal og SE Big Blue er 10-årig og er baseret på en helt ny vindmølle, som først skal opstilles og går i drift fra 2013.

Med aftalen vil Hanegal få leveret 1,5 millioner kWh hvert år fra 2013 og de næste 10 år. Dermed reducerer Hanegal den årlige miljøbelastning med i alt 538 ton CO2.

Big Blue sikrer hurtig omstilling
- I SE Big Blue tilbyder vi kun additionel up-front vindstrøm. De virksomheder, vi indgår klimapartnerskaber med, træffer beslutning om køb af vindstrøm, inden vindmøllernes opførelse er endelig besluttet, siger underdirektør i SE, Rasmus Plougmann Laursen.

- På den måde er virksomhederne med til at sikre en hurtigere omstilling til vedvarende energi. Det sker på en overskuelig måde, der sikrer dem et synligt særskilt og individuelt aftryk på klimaet, understreger Ramus Plougmann, som er stolt af at få Hanegal som Big Blue Parner.

- Vi kalder dem ‘Økokrigere’, forklarer han.

- Det er dem, der bliver morgendagens vindere. Hanegal er en virksomhed, som trods sin indtil nu beskedne størrelse har vist imponerende resultater i en tid med økonomisk krise i verden omkring os. Det gør mig derfor stolt at kunne tælle en så ambitiøs virksomhed som Hanegal blandt vores Big Blue Partnere.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: