Ny teknik kan afsløre forbudt antibiotika i månedsvis

ANTIBIOTIKA – Tegn på stofmisbrug kan spores i håret i månedsvis ved hjælp af ny teknik, siger hollandske forskere. Teknikken vil også kunne anvendes til at afsløre forbudte vækstfremmere i svin og fjerkræ.

Ny analysemetode kan også bruges til at spore ulovlige vækstfremmere i svineproduktionen. Foto: Colourbox

Ved hjælp af nye analyseteknikker kan man nu spore stofmisbrug i flere måneder blot ved hjælp af en håranalyse. Det konkluderer den hollandske forsker Wilco Duvivier, som forsvarer sin ph.d.-afhandling »Improved forensic hair evidence for drugs of abuse by mass spectrometry« 5. juli på universitetet i Wageningen i Holland.

Stofbrug kan også påvises ved at analysere blod eller urin, men sporene forsvinder meget hurtigt. Hår er anderledes. Spor af stofbrug kan fortsat påvises flere måneder efter indtagelsen, hvilket er nyttigt for både retsmedicinske og medicinske forsøg.

Forbudte vækstfremmere i landbruget
Afhandlingen beskriver både forbedringer i de nuværende analysemetoder til påvisning af stofmisbrug og helt nye. Blandt andet har forskerne scannet hele længden af en hårlok, og det har resulteret i en detaljeret tidslinje for en persons stofmisbrug.

Ud over at overvågen brugen af narkotika, vil de nye analysemetoder også kunne anvendes til at efterspore anvendelsen af forbudte vækstfremmere og antibiotika i husdyrbruget, oplyser universitetet i Wageneningen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: