Ny jagtprøve skal give færre dyr med hagl i kroppen

JAGT – Nye jægere skal fremover kunne dokumentere deres evner til at ramme plet med haglgeværet, før de får lov til at gå på jagt.

Mange dyr lever med hagl i kroppen, fordi jægerne ikke kan ramme plet. (Foto: Henrik Beck)

Flere end hver 5. kortnæbbet gås lever med hagl i kroppen, fordi jægeren ikke har ramt plet. Derfor skærper miljøminister Ida Auken nu reglerne for nye jægere.

Den 50 år gamle jagtprøve moderniseres, så nye jægere fremover ikke bare skal kunne dokumentere, at de kan håndtere et haglgevær, men også ramme plet. Bag kravet står et enigt Vildtforvaltningsråd, der har indstillet til miljøministeren, at nye jægere først skal kunne gå på jagt, når haglskydeprøven er bestået.

- Det er helt uacceptabelt, at så mange dyr og fugle lever med hagl i kroppen. Nye jægere skal være bedre til at ramme plet og have en større viden om naturen. Fremover vil der være udvidede krav til jagttegnsaspirantens viden om vildtets biologi, jagtteknik og kendskab til natur- og vildtpleje. På den måde får vi nogle mere velforberedte, ansvarlige og skarpere jægere, siger miljøminister Ida Auken.

Mange nye jægere
Jagt bliver stadig mere populært blandt både mænd og kvinder. Siden 2008 er der sket en årlig stigning på 40 procent i antallet af aflagte jagtprøver. I alt har ca. 173.000 danskere et gyldigt jagttegn. Kravene til den nye jægeruddannelse vil også fokusere mere på vildtets biologi, jagtteknik og natur- og vildtpleje.

Miljøministeren roser Vildtforvaltningsrådet for at have fundet en løsning, der ikke bare nedsætter risikoen for, at fugle og dyr bliver anskudt, men samtidig gør nye generationer af jægere mere oplyste om det at være en ansvarlig jæger. Som et led i udbygningen af jægeruddannelsen vil det nuværende todages våbenkursus fremover komme til at bestå af fire dage med teoretisk og praktisk uddannelse.

Tilfredshed hos jægerne
I Danmarks Jægerforbund ser man frem til, at den 50 år gamle jagtprøve bliver opdateret.

- Vi ser både unge og gamle, kvinder og mænd, som gerne vil gå på jagt, men hvor jægerhåndværket før gik i arv fra generation til generation, så er mange nye jægere i dag ikke nødvendigvis fra et hjem med riffel eller haglgevær. Vi er derfor glade for, at uddannelsen bliver opkvalificeret, så der bliver endnu mere fokus på de færdigheder, der er nødvendige for at blive en dygtig jæger, siger jægerforbundets formand Claus Lind Christensen.

Haglskydeprøven vil blive gebyrfinansieret som resten af jagtprøven, og den samlede reviderede jagtprøve forventes at være på plads i foråret 2014.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: