Nu må man sælge æg ved stalddøren

MAD – Hønseavlere med under 30 høns må nu sælge æg ved stalddøren eller forære dem til venner og bekendte uden risko for bøder.

Hønseavlere med under 30 høns må sælge æg ved stalddøren uden at få myndighederne på nakken. Foto: Colourbox

Fødevareminister Mette Gjerskov har sammen med Dansk Æg, Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl og Dansk Fjerkræforum fundet en løsning, så æg fra racehøns må må sælges og foræres væk. Tidligere har det ikke været tilladt at sælge æggene med mindre hønsene stammer fra godkendte rugerier.

- Jeg er glad for, at vi nu har fundet en fleksibel løsning, hvor man lovligt kan omsætte disse æg uden at sætte fødevaresikkerheden over styr, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Sporbarhed
Med aftalen får avlere mulighed for frit at sælge eller forære æg væk, hvis de maksimalt har 30 høns i hønsegården. Æggene må kun afsættes til en kendt aftagerkreds.

- På denne måde sikrer vi sporbarheden af æg selv fra hønsehold, som ikke er underlagt salmonellakontrol, pointerer fødevareminister Mette Gjerskov.

Avlerne må ikke annoncere eller reklamere for æggene og skal oplyse aftagerne om, at æggene ikke er salmonellakontrollerede.

Højest 30 høns
Hvis man har over 30 høns, eller hvis man ønsker at sælge til en bredere kundekreds, er man fortsat underlagt Fødevaremyndighedernes salmonellakontrol.

Reglerne bliver også lempet for høns, der skal på udstilling og ved flytning af dyr mellem besætninger med ens salmonella-status.

Ændringerne forudsætter en bekendtgørelsesændring, som forventes at træde i kraft inden for kort tid, oplyser Fødevareministeriet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: