Nordjyske busser skal køre på biogas

BIOGAS – Som den første region får Nordjylland regionalbusser, som udelukkende skal køre på certificeret CO2-neutral biogas. Busserne ruller første gang 21. november på rute 73 mellem Aalborg og Frederikshavn. I begge byer åbner samtidig en tankstation, hvor man kan tanke biogas.

Busserne mellem Aaborg og Frederikshavn skal køre på certificeret CO2-neutral biogas. Foto: HMN Naturgas

Om små tre uger kan nordjyderne som de første sætte sig ind i en regionalbus, der kører på certificeret CO2-neutral biogas, som ikke belaster miljøet. Biogassen produceres oven i købet lokalt i Nordjylland.

Gassen til busserne leveres af HMN Naturgas, som ved samme lejlighed åbner to biogas-tankstationer i Nordjylland. De skal ligge i hver sin ende af busruten. Nemlig i Aalborg og Frederikshavn.

Mere miljøvenlig kollektiv trafik
Initiativet med biogas-busser og -tankstationer har længe stået på ønskelisten hos de nordjyske politikere i kommuner og regionsrådet. Det fortæller regionsrådsformand Ulla Astman (S), som mener, at det offentlige Danmark bør have både ambitionerne og viljen til at gå forrest i en miljø- og klimavenlig udvikling:

- De nye biogas-busser på rute 73 er et led i vores fælles nordjyske indsats mellem klimaregion og klimakommuner, og busserne er et vigtigt skridt mod en mere miljøvenlig kollektiv trafik. Samtidig får vi med to nye biogas-tankstationer styrket Nordjyllands position på det grønne landkort og banet vejen for, at vi kan gå forrest og udbrede miljøvenlig transport på nye områder i fremtiden, siger Ulla Astman.

De to nye biogas-tankstationer bliver de første offentligt tilgængelige anlæg i Nordjylland, og det åbner nu mulighed for udbredelse af både erhvervs- og privatkørsel på biogas.

Tankstationerne skal ligge på henholdsvis Suderbovej i Frederikshavn og Troensevej i Aalborg.

Værd at vide om
Biogas-busser og -tankstationer i Nordjylland

  • Ved overgang til biogas på rute 73, spares klimaet for udledning af 1.050 tons CO2 per år.
  • De to tankningsanlæg indrettes med offentlig adgang til gastankning samtidig med, at der kan tankes busser.
  • Biogas-busdriften finansieres af Region Nordjylland gennem NT, og biogas-tank stationerne finansieres af HMN Naturgas.
  • Satsningen på biogas er resultat af et samarbejde mellem Region Nordjylland, NT, Frederikshavn Kommune, HMN Naturgas og Aalborg Kommune.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: