Naturværdier skal beskyttes mod biopirater

På et internationalt dialogmøde i København opfordrede miljøministeren virksomheder fra Danmark, Tyskland, Frankrig og en række afrikanske lande til at gøre en indsats for at beskytte naturværdierne i u-landene mod biopirateri.

Biopirater er for eksempel virksomheder, der udnytter genmaterialet i planter, som de finder i ulandene, uden at betale værtslandet for generne. På den måde mister udviklingslandene penge og incitament til at bevare den rige natur, som gemmer på jordens biologiske mangfoldighed og fremtidens vidundermidler.

I 2010 spillede Danmark en afgørende rolle i forhandlingerne i FN om en international aftale mod biopirateri kaldet ABS-protokollen. Protokollen skal nu implementeres verden over.

Har en reel værdi

- Vi bliver nødt til at vise, at naturens ressourcer, herunder biodiversitet har en reel økonomisk værdi, der er værd at beskytte til alles bedste. De rette regler skal implementeres, så virksomhederne kan komme med deres positive bidrag til den grønne økonomi, sagde Ida Auken på mødet.

Dialogmødet skulle fungere som et forum, hvor virksomhederne kunne komme med deres input til, hvordan der kan etableres systemer og regler, som sikrer, at udviklingslandene får del i den rigdom, der ligger gemt i deres natur.

Ida Auken understregede, at løsningen omkring biopirateri er vigtig for at tilføre finansielle ressourcer til den globale biodiversitet. Den pointe vil hun fremføre, når hun i næste uge rejser til Rio for at deltage i topmødet RIO+20, som blandt andet skal sikre en omstilling til en grøn og mere bæredygtig verdensøkonomi. Og virksomhederne skal spille en central og aktiv rolle før det kan lykkes, mener miljøministeren.

Nødvendige for fremtidens medicin

- Det er vigtigt, at de genetiske ressourcer er tilgængelige for at udvikle fremtidens medicin, industrielle enzymer og meget andet. Vi ved, at mere end 80 procent af den biologiske mangfoldighed er i u-landene. Vi skal derfor sikre at virksomhederne i EU bidrager til at bevare en sund og rig biologisk mangfoldighed, som fremtidens verdensøkonomi kan bygge på, siger Ida Auken.

I mødet deltag blandt andet de store danske virksomheder  Novozymes, Chr. Hansen og LEO Pharma.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: