Naturmælk får aftale med DSB

ØKOLOGI – Ny aftale sikrer det lille øko-mejeri afsætning til 120 DSB-butikker, som nu dropper Arla-mælken.

Naturmælk var først på det danske marked med økologisk mælk. Nu har mejeriet fået en aftale med DSB. Foto: Ulla Skovsbøl

Efter tre svære år med svigtende salg går det nu atter fremad for det sønderjyske øko-mejeri Naturmælk.

En glad og optimistisk mejerichef kunne i sidste uge fortælle om en ny aftale, der her fra 1. marts, bringer Naturmælks produkter ud i samtlige 120 DSB-kiosker på landets banegårde.

- Det har været en svær periode for mejeriet og vores andelshavere, siden vi for tre år siden mistede leverancen af konsummælk til FDB, men nu tør vi tro på fremtiden igen, siger mejerichef Leif Friis Jørgensen.

DSB-kioskerne vil fremover kun sælger økologisk mælk, og aftalen betyder et samlet årligt salg på ca. en millioner liter. Det svarer til syv procent af mejeriets produktion. Naturmælk skal foruden drikkemælk også levere yoghurt, ost og smør til DSB-kioskerne, der i de større byer minder om et lille supermarked.

Også på banegårdens café og minibar vil kunderne fremover få serveret økologisk mælkk i stedet for Arlas produkter, som på nær ganske enkelte som for eksempel Kærgården, ryger ud.

Satser på kvalitet
Ifølge Ole Amby, informationschef for DSB restauranter og kiosker, er det den stabile tendens for økologiske fødevarer, der får DSB-kioskerne til at droppe den konventionelle mælk.

- Vi har mange unge kunder, og især den unge generation er blevet mere kvalitetsbevidst de senere år. Derfor har vi valgt ikke blot at satse økologisk, men også at finde de bedste økologiske mejeriprodukter på markedet, siger han.

Ole Amby oplyser, at DSB-kunderne ikke kommer til at mærke den store forskel rent prismæssigt. Mælken fra Naturmælk bliver en kroner dyrere end Arlas økologiske variant, som indtil 1. marts blev solgt i kioskerne.

Lekkerland står for distribution
Mælken til DSB-kioskerne skal udbringes af firmaet Lekkerland, som også står for distributionen til en anden af Naturmælks aftagere, Shells 118 benzinstationer, der begyndte at sælge Naturmælks produkter sidste efterår.

Naturmælk leverer også til københavnske og århusianske restauranter via to grossister, ligesom man kan købe mejeriets produkter i en række selvstændige brugser og Kvickly-butikker i Østjylland.

- Vi må stadig sælge en del af råmælken til andre økologiske mejerier, og indeværende mejeriår bliver bestemt ikke nogen guldgrube, men næste år tegner bedre, siger mejerichef Leif Friis Jørgensen fortrøstningsfuld.

 

FAKTA om Naturmælk

Selvstændigt økologisk andelsmejeri. Beliggende i Tinglev nær den tyske grænse. Stiftet i 1994.

 • 25 ansatte.
 • 19 leverandører.
 • Indvejer årligt 14 mio. kg mælk.

Aftagere:

 • 120 DSB-restauranter og -kiosker.
 • 118 Shell benzinstationer.
 • 15 selvstændige brugser og Kvickly-butikker i Østjylland.
 • Osteforretninger.
 • Restauranter i København og Århus.
 • Grossister.
 • Eksport.
 • Andre mejerier.

Kilde: Naturmælk

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: