Naturgas belaster langt mere end antaget

KLIMAGASSER – USA er i fuld gang med at skifte kulværker ud med naturgas – men nyt studie tyder på, at klimagevinsten ved gas er meget lille.

Billig energi er menneskeret, mener mange amerikanere. Overgangen fra kul til gas pynter dog ikke helt så meget på klimaregnskabet, som tidligere antaget.

Det amerikanske olieboom har længe lignet et lille mirakel. Ikke nok med at USA har fået adgang til rigelige mængder billig energi: Overgangen fra kul til naturgas har også gjort USA til noget så usandsynligt som en klimaduks, skriver Politiken. I 2013 faldt udslippet af CO2 i USA for første gang til niveauet fra 1992.

Men nu prikker amerikanske forskere hul i ballonen. Der siver nemlig langt mere metangas ud fra de amerikanske boringer end hidtil antaget.

Hedegaard: Det ændrer hele klimaregnskabet
- Hvis de nye beregninger er rigtige, ændrer det hele klimaregnskabet, siger EU´s klimakommissær, Connie Hedegaard til Politiken.

Samme melding kommer fra professor i bioenergi ved Københavns Universitet, Claus Felby.

- Gas har været fremført som en vigtig del af løsningen på klimaproblemet. Mange har troet, at vi kunne købe os til 60 års forsinkelse på klimaudfordringen ved at skifte kul ud med gas. Men det her studie sætter et alvorligt spørgsmålstegn ved, om det holder stik, siger han.

Det er forskere ved Harvard University, der gennem længere tid har forsket i, hvor meget metangas, der rent faktisk slipper ud i atmosfæren. Forskerne anslår, at det årlige udslip i USA er 50 procent større end det, myndighederne hidtil har regnet med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: