Natron skal bekæmpe svampe i frugt og grønt

Natron skal hjælpe økologer med at bekæmpe svampe i frugt og grønt. Foto: Gustav Bech

FRUGT – Bagemidlet natron kan bruges til at komme svampe i frugt og grønt til livs. Derfor har Miljøministeriet ansøgt EU om at godkende stoffet, så de økologiske frugtavlere kan få lov til at bruge det som et alternativ til sprøjtemidler.

Natron, som mange forbinder med bagning, kan også bruges til at bekæmpe svampe i frugt og grønt. Før har det ikke været tilladt at bruge natron til svampebekæmpelse, men det vil Miljøministeriet nu ansøge EU om at få lov til. På længere sigt håber man på at kunne få endnu flere stoffer som for eksempel mælk og kaffe godkendt til at bekæmpe svamp.

- Jeg vil gerne have, at det bliver lettere for frugtavlere at bekæmpe svampe og skadedyr uden omkostninger for miljø og sundhed. Derfor håber jeg, at vores ansøgning til EU også kan være med til at få flere konventionelle frugtavlere til at omlægge til økologi, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Flere muligheder
Alternative midler vil gavne især økologiske avlere, der vil få flere muligheder for at komme svampe og skadedyr til livs. Men de alternative midler skal også være med til at få andre avlere til at bytte eksisterende sprøjtemidler ud med stoffer, der belaster miljøet mindre.

Samtidig med at Miljøministeriet har ansøgt EU om at få godkendt natron, har man indført nye regler, der øger virksomhedernes muligheder for at få tilskud til ansøgninger om godkendelse af alternative sprøjtemidler i Danmark.

- Vi har nu ændret reglerne, så firmaer, der udvikler alternative sprøjtemidler, har flere muligheder for at få støtte til deres udgifter. Det skal få flere virksomheder til, at melde sig på banen og søge om godkendelse af sprøjtemidler, der ikke belaster miljøet, siger Kirsten Brosbøl.

De nye tilskudsregler er trådt i kraft, og den danske ansøgning om brug af natron er netop sendt afsted til EU.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: