Tip: Sådan får du råd til mere økologi

ØKOLOGI – Det behøver ikke være dyrt at spise økologisk. Hvis du ændrer dine madvaner en smule, planlægger dine indkøb og udnytter dine råvarer bedre, så kan du få meget mere økologi – uden det koster mere.

Tag ét måltid ad gangen og planlæg dine indkøb. Start med basisvarerne og brug mindre kød. Sådan lyder nogle enkelte af en række gode råd til, hvordan du får råd til mere økologi. Foto: DN

Når danskerne fylder indkøbskurvene, er mere end hver niende fødevare økologisk. Det viser tal fra Coop i forbindelse med kampagnen Øktober.

Men andelen af økologi skulle gerne blive endnu større, mener Danmarks Naturfredningsforening og Coop, der gennem hele oktober har sat fokus på økologien som det sprøjtefrie alternativ.

LÆS OGSÅ:
Familie på kontanthjælp lever 80 procent økologisk

Danmarks Naturfredningsforening har samlet en række gode tip til, hvordan du får råd til mere økologi:

Tag ét måltid ad gangen
Hvis du synes, det er uoverskueligt at omlægge hele din kost til økologi, så tag et måltid ad gangen.

Start med morgenmaden. De fleste er vanemennesker, når det drejer sig om morgenmaden. Vi spiser det samme hver dag, og måltidet består ofte af få ingredienser. Derfor er morgenmåltidet det mest simple og billigste måltid at skifte til økologisk.

Derefter kan du omlægge aftensmaden, og til sidst frokosten.

Planlæg dine indkøb
Du kan spare både tid og penge, hvis du planlægger dine indkøb. Undersøg hvilke varer, der er i sæson, og tjek tilbudsavisen for gode øko-tilbud.

Start med basisvarer
Prisforskellen på økologiske og ikke-økologiske varer er ofte mindst for de varer, vi spiser mest af. Derfor giver det mening at starte med at købe økologisk mel, havregryn, ris, pasta, mælk, gulerødder, løg, yoghurt, smør og æg.

Brug mindre kød
Økologisk kød er ofte en del dyrere end ikke-økologisk. Så det giver god mening at skrue ned for kødforbruget, når du vil købe mere økologi.

Du kan holde kødfrie dage eller bruge mindre kød per måltid. Du kan fx nemt bruge mindre hakket oksekød og flere grøntsager i kødsovsen.

Det hjælper også at planlægge måltiderne ud fra grøntsagerne i stedet for altid at tage udgangspunkt i kødet. En sidegevinst er også, at det er godt for både din fordøjelse og naturen.

Køb efter sæsonen
Frugter og grøntsager er mere friske, smagfulde og billigere, når de er i sæson. Så lad årstiden styre, hvad du putter på middagsbordet. Hvis du går efter sæsonvarer, så er udvalget i butikkerne også større.

Det gælder både for danske og udenlandske varer. Fx er appelsiner, mangoer og granatæbler billigere og mere smagfulde i december, fordi det i december er sommer på den sydlige halvkugle, hvor de bliver dyrket.

Lav mad fra bunden – og til fryseren
Det er relativt dyrt kun at lave mad i små portioner eller at købe take away. Det gælder for ikke-økologisk mad såvel som for økologisk. Så prøv at bage selv og lav dobbeltportioner til aftensmad, hvor du fryser den ene halvdel ned til en anden god gang.

Undgå madspild
Madspild koster mange penge. Hvis du bliver bedre til kun at købe det, du har brug for, og bruge det du har, så er der flere penge til økologi.

Det handler også om at bruge sine råvarer helt op. Efter en aften med hel kylling på menuen, kan du pille resterne til en hønsesalat eller én gryderet med kylling og grønt. Eller frys den lille rest af kødsovs og put den i, næste gang du laver kødsovs eller lasagne. Så får du mindre madspild og mere for pengene.

Husk også at »mindst holdbar til« og »bedst før«-mærkerne kun er vejledende Fx kan surmælksprodukter ofte holde sig meget længere end angivet.

Se, lugt og smag på maden, inden du beslutter, om den skal i skraldespanden. Er der derimod tale om en overskridelse af sidste anvendelses-dato, bør du smide varen ud.

Endelig kan du være kreativ med dine kedelige rester: Tørt brød kan ristes til bruschetta eller croutoner, og bløde tomater kan nemt laves til sauce. Har du grøntsagsskuffen fuld af »single-grøntsager«, så kog dem sammen og blend til en lækker grøntsagssuppe.

Opbevar din frugt og grønt rigtigt
Det er superærgerligt at smide frugt og grønt ud, fordi de blev opbevaret forkert. Her er en række hurtige fifs til, hvordan du bedst bevarer friskhed og smag.

På køkkenbordet: Umodne avokadoer, tomater, ingefær og bananer. Bananer holder sig bedst, hvis man beholder dem i posen eller pakker toppen ind i vita vrap.

I køleskabet: Modne avocadoer, æbler, pærer, agurker, citrusfrugter, melon, peberfrugter, kål, salat, rødbeder, selleri, gulerødder og jordskokker.

I skabet (tørt og mørkt): Løg, hvidløg og kartofler.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: