Næsten hver anden kvinde er overvægtig

FEDME – 44 procent af alle danske kvinder er overvægtige eller direkte fede. For blot ti år siden var det kun hver tredje, der døjede med overvægt.

44 procent af alle danske kvinder er overvægtige eller direkte fede. Foto: Colourbox

Omtrent hver anden danske kvinde har for meget på sidebenene. Det viser nye tal. Forklaringer er blandt andet mere stillesiddende arbejde. Men vejen til sundere kostvaner går gennem oplysning – ikke forbud og afgifter, lyder det fra miljø-og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

I dag er det næsten lige så almindeligt for kvinder at være overvægtige, som ikke at være det. For ti år siden var det godt hver tredje danske kvinde, der var overvægtig, men i dag er det 44 procent, som må erkende, at de nu tilhører kategorinen »overvægtig« og dermed har et BMI på over 25.

Det dokumenterer den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Haler ind på mændene
- Det er bekymrende, at kvinderne nu haler ind på mændene, hvor mere end halvdelen er overvægtige eller svært overvægtige. Ikke alene svækker det danskernes generelle sundhed og livskvalitet i form af følgesygdomme, -det har også store samfundsøkonomiske omkostninger. Derfor er det i alles interesse at vi får knækket vægtkurven, siger Eva Kjer Hansen.

Hun afviser dog blankt, at hendes fødevareministerie bør gøre noget for at få bremse fedmeepidemien.

- Det er ikke statens opgave at tvinge danskerne til at leve sundt. I sidste ende er det deres eget valg. Men vi skal sørge for, at de kan træffe deres valg på et oplyst grundlag samtidig med, at vi tilbyder rammer, der inviterer til mere fysisk aktivitet, siger Eva Kjer Hansen.

- På mit eget område vil jeg arbejde på, at det bliver endnu nemmere for forbrugerne at vælge den sunde mad, og at endnu flere danskere får lyst til at bruge naturen som motionscenter.

Stillesiddende arbejde
Kvinderne har i dag mere stillesiddende arbejde ved computerskærmen end tidligere, og det kan være en af forklaringerne. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser da også, at faldet i voksne danskeres aktivitetsniveau har været mest markant hos kvinderne.

Børn og unges vægt er generelt uændret i løbet af undersøgelsesperioden, og udviklingen i vægt og overvægt er stagneret efter flere års stigning. Dog er der sket et fald hos drengene fra 20 procent til 13 procent.

-Sunde kost- og motionsvaner er ikke noget vi får ændret med et snuptag. Forebyggelse kræver en langsigtet mentalitetsændring. Derfor er det også meget positivt, at kurven for børnene nu er stagneret. Det viser, at vores forebyggelsesindsats overfor børnene virker, siger Eva Kjer Hansen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: