Fluorstoffer gør os overvægtige

FARLIG KEMI – Nyt studie fra Syddansk Universitet afslører, at fluorstoffer i maden og i luften øger risikoen for livsstilssygdomme.

Fluorstoffer i maden og luften øger ophobning af fedt i kroppen. Foto: Colourbox

Fluorstoffer svækker virkningen af børnevacciner og forkorter den periode, mødre er i stand til at amme deres børn, viste en undersøgelse for nylig. Nu viser endnu et videnskabeligt studie, at stofferne tilmed gør os tykke og dermed øger risikoen for, at vi får livsstilssygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft, skriver Politiken.

Fluorstoffer findes i varierende niveauer i blodet på os alle sammen, fordi kemikalierne flittigt anvendes af industrien i for eksempel fødevareemballage, tøj, sko, møbler, tæpper, gryder og pander – alle steder, hvor en vand- og smudsafvisende overflade eller slip let-belægning er praktisk.

Frigives til luften vi indånder
Kemikalierne frigives til vores indåndingsluft eller vandrer fra emballagen over i vores mad, og på den måde havner de i kroppen via lungerne og tarmene. Ophobningen sker især i leveren og nyrerne, hvor de er nærmest umulige at nedbryde.

I det nye studie har en gruppe forskere fra Syddansk Universitet undersøgt 590 danske børn som 9-årige, som 15-årige og igen som 21-årige. Jo højere niveauer af fluorstoffer de havde i blodet, da de var 9 år, jo højere grad af fedtophobning sås i både 15- og 21-års alderen.

Overvægt forfølger dig
Overvægt i barndommen og ungdommen kan let udvikle sig, siger Sidsel Louise Domazet, som er ph.d.-studerende ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Overvægt er ikke i sig selv en sygdom, men vi ved, at overvægt i barndommen og i ungdommen har det med at hænge ved i voksenlivet med øget risiko for at udvikle sig til decideret fedme. Fedme, som hos voksne er defineret ved et bmi over 30, kan derimod være meget skadeligt for helbredet, fordi det kan føre til en hel række livsstilssygdomme, siger hun til Politiken.

Der er fluorstoffer i både pizzabakker, bagepapir og i en lang række andre helt almindelige produkter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: