Næsten 50.000 tomme huse på landet

En stor del af de tomme hus bør rives ned.

48.500 boliger har været ubeboede siden 2010, og det er især boligerne på landet og de små øer, der står mennesketomme.

Især på øer som Samsø og Læsø står mange boliger tomme. I perioden 2010 til januar 2014 var hver femte bolig på de to øer uden tilmeldte beboere.

Omvendt ser det ud i mange forstadskommuner, hvor kun en procent af boligerne har været uden tilmeldte beboere siden 2010.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik var der 163.436 tomme boliger set på landsplan pr. 1. januar 2014. Det svarer til, at cirka seks procent af alle boliger i Danmark står tomme. I løbet af de sidste fire år er der blevet 2.850 flere ubeboede huse.

Men ifølge cheføkonom i BRF Kredit, Ulrikke Ekelund, er der ingen grund til at blive chokeret over tallene, selvom de kan virke voldsomme.

- En del af disse huse bruges som sommerhuse, hvorfor de ikke er permanent beboet. Herudover vil der altid være huse, der i en periode er tomme som en konsekvens af fraflytning, og endelig er der huse, der bare ikke er beboet, siger Ulrikke Ekelund til Ritzau.

Uegnet til beboelse
15 procent af de ubeboede huse mangler vigtige installationer som toilet, bad og opvarmning, ligesom mange af dem også er bygget før 1920.

- Der er således ingen tvivl om, at en stor del af de ubeboede boliger simpelthen ikke er egnet til beboelse, og dermed kommer dagens statistik til at virke som en overdrivelse, siger Ulrikke Ekelund til Ritzau.

- En del af disse huse vil på et tidspunkt blive revet ned. Nogle steder vil der blive opført nye huse, hvis der er et behov, andre steder er der bare ikke længere behov for så mange boliger.

40 procent af de boliger, der stod tomme 1. januar 2013, var beboet igen året efter, viser tallene.

 

Fakta: Her er flest ubeboede huse:

Læsø
Samsø
Langeland
Ærø
Lolland
Lemvig
Vordingborg
Thisted
Frederikshavn
Morsø

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: