Minister vil fjerne farlige tatoveringsfarver

Tatoveringsfarver kan indeholde kræftfremkaldende stoffer, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Miljøminister Ida Auken vil nu fjerne de problematiske stoffer i tatoveringsfarver i Danmark og opfordrer samtidig EU til at lave tilsvarende regler.

Tatoveringsfarver kan være farlige.

En undersøgelse af de 65 mest anvendte tatoveringsfarver i Danmark viser, at farverne kan indeholde kræftfremkaldende stoffer. Derfor griber miljøministeren nu ind og fjerner stofferne.

- De farlige stoffer i tatoveringerne skal ud. Det er jo helt almindeligt at have en tatovering i dag, og vi skal ikke have farver på markedet, der kan indeholde kræftfremkaldende stoffer. Derfor vil jeg fjerne farlige stoffer i tatoveringsfarver, der sælges i Danmark, siger miljøminister Ida Auken.

I december sidste år fjernede miljøminister Ida Auken øjeblikkeligt 13 tatoveringsfarver fra danske forhandleres hylder, fordi de kunne forøge risikoen for at få kræft. Men det sikrer ikke forbrugerne mod, at der kan komme nye skadelige tatoveringsfarver på markedet. Derfor skal der være klare regler, om at tatoveringsfarver ikke må indeholde bestemte stoffer i Danmark.

Opfordrer EU til forbud

Undersøgelsen viste, at tatoveringsfarverne importeres til Danmark via internettet. Derfor opfordrer miljøminister Ida Auken sideløbende EU til at lave generelt forbud mod farlige stoffer i tatoveringsfarver.

- Jeg vil opfordre Kommissionen til at følge Danmarks eksempel og få fjernet de farlige stoffer i tatoveringsfarver. Det er vigtigt med fælles regler i EU, som producenterne af tatoveringsfarver i udlandet forstår. Men EU- regler kan tage tid. Derfor vil jeg sørge for, at vi hurtigst muligt får nationale regler på plads, så de danske forbrugere er beskyttet indtil EU-reglerne kan træde i kraft, siger miljøminister Ida Auken.

Problemet er azofarvestoffer

Problemet med tatoveringsfarver er hovedsageligt azofarvestoffer, som anvendes i tatoveringsfarver og som nedbrydes til kræftfremkaldende stoffer.

Undersøgelsen viser desuden, at rød tatoveringsfarve kan give irritation, kløe og væskende sår på kroppen. Det gælder også orange, lyserød, brun og lilla nuancer, der kan indeholde rød farve. Men også sort tatoveringsfarve kan indeholde skadelige stoffer som f.eks. PAH. Der er derfor god grund til at tænke sig om, inden man får lavet en tatovering.

VÆRD AT VIDE

  • - Navne og fotos af de 13 produkter, der blev fjernet fra hylderne i december, er offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside: www.mst.dk. Indholdet af nedbrydningsprodukter fra azofarvestofferne vurderes til at udgøre det største problem med hensyn til at forøge risikoen for kræft.
  • Et stort problem i forbindelse med tatoveringsfarver er de lokale reaktioner i huden, såsom irritation, kløe og væskende sår.
  • For en række af de kemiske stoffer er der usikkerhed med hensyn til hvor høj koncentrationen skal være for at det giver anledning til skadelige effekter. Farver med disse kemiske stoffer er ikke fjernet fra forhandlernes hylder.
  • Ca. 12-13 % af alle danskere har en tatovering
  • Tatoveringsfarver produceres i andre EU-lande og sælges til danske forhandlere og tatovører via internettet.
  • Gode råd om tatoveringer findes på www.mst.dk. Projektet “Kemiske stoffer i tatoveringsfarver” er udført i perioden september 2010 til december 2011 og er finansieret af Miljøstyrelsen. Projektet er gennemført af Teknologisk Institut i samarbejde med Bispebjerg Hospital og Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: