Millioner at spare ved at genanvende affald

AFFALD: Mange virksomheder kan spare millioner ved at sortere mere af deres affald til genanvendelse. Medarbejderne mener også, at det er indsatsen værd.

Servicesektoren producerer næsten 2,4 millioner ton affald årligt. Det er dobbelt så meget som industrien.

Der kan være penge at spare for mange virksomheder i servicesektoren, hvis de genanvender mere af deres affald i stedet for at sende det på forbrændingen. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil nu hjælpe virksomhederne i gang med en ny kampagne.

Også medarbejderne er med på idéen. I en ny rundspørge svarer næsten fire ud af fem ansatte i servicesektoren, at det er en god idé, at servicevirksomheder i fremtiden skal sortere mere af deres affald til genanvendelse.

- Ved at bruge materialerne i affaldet igen og igen, sparer vi på jordens ressourcer og skåner miljøet ved ikke at producere nyt hele tiden, siger Kirsten Brosbøl.

- Når du for eksempel sorterer 10 kilo tørt affald som plast, glas, pap, papir og metal – så kan næsten ni kilo genanvendes til at fremstille nye produkter. Samtidig kan være en økonomisk fordel for servicevirksomheder at genanvende. Medarbejderne vil gerne, så det er bare med at komme i gang, siger hun.

Mængden af affald fra servicesektoren er vokset med sektoren selv, og den er nu på 2,4 millioner ton affald årligt, hvilket er dobbelt så meget som industrien. Som en del af kampagnen afholdes møder over hele landet, hvor servicevirksomheder kan få hjælp til at genanvende mere.

Mange millioner om året
Kampagnen Kend dit affald gik i luften forleden ved en lancering hos Kvickly i Skanderborg. Miljøchef i COOP Signe Frese understreger, at genanvendelse betaler sig.

- Det giver virkelig god mening, for det passer med vores grønne profil, og ikke mindst er det en god forretning. Det er simpelthen billigere at aflevere for eksempel pap og plastic til genanvendelse end forbrænding, og for COOP giver det en besparelse på mange millioner kroner om året.

- Det vil ganske sikkert også være en økonomisk fordel for mange andre servicevirksomheder, og vi er glade for at bakke op om kampagnen, siger Signe Frese fra COOP, der ejer Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta, og Irma.

Alene genanvendelse af pap og papir giver COOP 40 millioner kroner årligt. Hvor meget den enkelte virksomhed kan spare afhænger af, hvad der sorteres, og hvilke priser virksomheden kan få lokalt. Kvickly i Skanderborg regner for eksempel med at spare omkring 20.000 kroner årligt ved at genanvende mere med en ny ordning fra september.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: