Million-tilskud skal forbedre fjerkræstalde

40 mio. kr. til fjerkræproducenterne skal højne standarden i nye stalde. Foto: Colourbox

STØTTE – Fødevareministere Dan Jørgensen klar med en hjælpepakke på 40 mio. kr. til nye forbedrede fjerkræstalde. De skal forurene mindre og forbedre dyrevelfærden.

Påskekyllinger med mindre stress, hønsefødder med sunde trædepuder og færre udledninger af ammoniak og CO2.

Det er de resultater, fødevareminister Dan Jørgensen håber at kunne opnå med nye erhvervstilskud til danske fjerkræproducenter. Fødevareministeren har øremærket 40 mio. kr. til formålet. Det sker som led i Landdistriktsprogrammets Miljøteknologiordning i foråret 2014.

En håndsrækning til fjerkræbranchen
- Klima, miljø og dyrevelfærd er tre vigtige prioriteter for regeringen, og det er alle sammen ting, der er med til at give dansk fødevareproduktion det utroligt stærke ry, vi har i udlandet. Så jeg er glad for, at kunne give den her håndsrækning til fjerkræbranchen, der i øjeblikket råber på flere investeringer, siger Dan Jørgensen.

Landmændene kan søge penge til fx varmevekslere, der kan nedbringe energiforbruget i staldene og avancerede computersystemer, der forbedrer klimaet og forholdene for hønsene, så de fx ikke får ødelagt deres trædepuder.

Ifølge Fødevareministeriet vil de forskellige forbedringer samlet set resultere i mere miljø, bedre økonomi, bedre dyrevelfærd. Som en ekstragevinst vil tilskuddet også resultere i sundere arbejdspladser for medarbejderne.

- De projekter, der bliver givet penge til, viser, at dyrevelfærd og miljøtiltag sagtens kan gå hånd i hånd med god konkurrenceevne. Hvis vi kan passe bedre på hønsenes fødder, kan vi også eksportere dem til Kina, hvor den købedygtige middelklasse vokser med raketfart og gerne vil købe danske delikatesser, siger Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen forventer, at de 40 mio. vil skabe en sneboldseffekt og resultere i investeringer for flere hundrede mio., når pengene kommer ud at rulle i branchen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: