Milliarderne ruller når Hu Jintao kommer

Regeringen og danske miljøvirksomheder har store forventninger til det kinesiske statsbesøg. Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr forventer, at der vil blive indgået handelsaftaler for små tyve milliarder kroner, når den kinesiske statsleder Hu Jintao i dag lander i Københavns Lufthavn for at indlede et tre dages besøg.

Pia Olsen Dyhr møder Kinas handelsminister Chen Deming i Beijing i februar i år.

- Vi regner med at lukke aftaler for omkring 18 milliarder kroner. Det skaber job, og det er noget vi har brug for, siger Pia Olsen Dyhr.

Kineserne varmede op med dagen før besøget at købe en fabrik i Varde af den danske vindmøllegigant Vestas.  Salget giver penge i kassen til Vestas og skaber en indgang til det europæiske marked for kineserne.

Danfoss er en sikker vinder

Det er især dansk miljøteknologi, kineserne er interesserede i. Tidligere på året kunne miljøminister Ida Auken underskrive en aftale, der sætter Danmark i spidsen for et samarbejde med Kina på vandområdet.

En af de sikre vindere på dette område er Danfoss, som med stor sandsynlighed kan underskrive en stor trecifret millionaftale under besøget, hvor 50 højtstående embedsmænd og nogle af Kinas fremtidige ledere er med.

Voldsom forurening

Men også spildevandsrensning og andre miljøteknologier, som danske virksomheder er eksperter i, har kinesernes interesse. Industrien buldrer derudad i Kina, men mere end halvdelen af spildevandet fra industri og husholdninger ledes uden at blive renset direkte ud i floder og vandløb.

Fem af Kinas syv største floder er voldsomt forurenet. Det gælder bl.a. Yangtze, der er mere end 6.000 kilometer lang, og i Kinas mange millionbyer hænger smoggen som en tung dyne på grund af bilos og udledninger fra tusindvis af fabriksskorstene.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: