Kina vil offentliggøre tal for luftforurening

Overvågningsdata for luftforureningen i Beijing og 73 andre storbyer frigives første gang nytårsdag. Alene i Beijing og tre andre storbyer koster forureningen årligt tusindvis af mennesker livet, og de økonomiske tab løber op i mere end fem milliarder kroner.

Luftforureningen er voldsom i Beijing og Kinas mange andre millionbyer. (Foto: Colourbox)

Smoggen hænger tæt over Kinas millionbyer, hvor cyklisterne for længst er udmanøvreret af tusinder og atter tusinder af osende personbiler, motorcykler og tungt læssede lastvogne.

Industrialisering og økonomisk vækst har resulteret i en forurening, der vækker stigende bekymring i Beijing, Shanghai og andre kinesiske storbyer. De kinesiske topleder slår derfor ind på en ny kurs og vil fra nytårsdag frigive målinger og andre overvågningsdata for luftforureningen i 74 af Kinas største byer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nyheden kommer fra det statslige nyhedsbureau Xinhua, som i ugen før årsskiftet citerede en meddelelse fra ministeriet for miljøbeskyttelse i Kina.

Alene i Beijing, Shanghai, Guangzhou og Xian koster de mikroskopiske forurenende partikler i luften i år 8.600 mennesker en for tidlig død og de økonomiske tab løber op i en milliard dollar, svarende til over fem milliarder kroner. Det viser en undersøgelse foretaget af universitet i Beijing og Greenpeace, der har målt partikelforureningen.

Forskel på målinger
Beijing og andre storbyer er begyndt at tale mere åbent om, hvor voldsom luftforureningen egentlig er, efter at den amerikanske ambassade begyndte at offentliggøre egne målinger time for time. Målingerne har ofte givet helt andre resultater end de officielle kinesiske, hvilket har ført til stigende pres på de kinesiske myndigheder.

Mange af de store kulfyrede varmeværker er i løbet af de seneste fem år blevet flyttet uden for bygrænsen, men den voldsomme stigning i antallet af biler og den tætte trafik har blot givet nye problemer med luftforureningen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: