Hu Jintao i Danmark: Det bliver stort

Danmark får for første gang besøg af et kinesisk statsoverhoved, når præsident Hu Jintao i morgen lander i København. Vi får ikke en bedre platform for at vise os frem, siger Kina-rådgiver i Dansk Industri, Nis Høyrup Christensen.

En lille kinesisk dreng holder det kinesiske flag foran portrættet af Mao på Den Himmelske Freds Plads.

Den kinesiske præsident og partileder, Hu Jintao, indleder i morgen et statsbesøg i Danmark. Det bliver første gang, et kinesisk statsoverhoved gør det, og for Hu Jintaos vedkommende også sidste, da han til efteråret træder tilbage efter ti år ved magten.

- Det bliver stort, siger Nis Høyrup Christensen, der er Kina-rådgiver i DI, Dansk Industri. Det bliver første gang nogensinde, men samtidig bliver det jo også Hu Jintaos farveltur til Europa, og i sidste øjeblik med Danmark som formand for EU.

Kineserne er bekymrede for den økonomiske krise i Europa, ikke mindst risikoen for, at Grækenland må forlade euro-samarbejdet i utide. EU er Kinas største marked. Men først og fremmest gælder det de muligheder, som et kinesisk statsbesøg giver for Danmark.

Den danske model

- Vi får ikke en bedre platform for at vise os frem og styrke den overordnede branding af Danmark over for kineserne, siger Nis Høyrup Christensen, der ser besøget som et bevis på, at Kina ser muligheder i den danske samfundsmodel og vores velfærdsmodel.

Hu Jintao vil under besøget få følge af en række topfolk, bl.a. vicepræsident Wang Qishan og udenrigsminister Yang Jiechi. Også handelsminister Chen Deming og en række repræsentanter for kinesiske virksomheder vil være med.

- Det giver bestemt grobund for noget og mulighed for at vise danske produkter frem og fremme kinesiske investeringer. Hu Jintao kommer jo ikke med en pose penge, men det er en blåstempling af Danmark, som virksomhederne skal kapitalisere på, siger Nis Høyrup.

Strategisk partnerskab

Danmark indgik i 2008 en strategisk partnerskabsaftale med Kina under tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i landet. Aftalen har udbygget samarbejdet på bl.a. forskning og ført til det dansk-kinesiske universitetscenter SDC i Beijing.

Den danske regering har for nylig lanceret en ambitiøs vækstmarkeds-strategi, der skal forsøge at sparke mere gang i den danske eksport og trække flere investeringer til Danmark. DI har – i hvert fald delvist – rost udspillet og erklæret sig enig i dets mål.

Regeringens målsætninger for BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) de næste fem år er:

  • At øge vareeksporten til vækstmarkederne med mere end 50 procent. Det svarer til en stigning fra ca. 60 mia. til 90 mia. kr. – altså 30 mia. kr.
  • At vækstmarkederne investerer mindst dobbelt så meget i Danmark som i den foregående femårsperiode, 2005-2010.

Vera Bundgaard er journalist og har været korrespondent i Kina for bl.a. Information, Weekendavisen og Kristeligt Dagblad.

Læs mere om Kina på hendes blog: Kina Kenderen

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: