Mens vi venter på foråret

I HAVEN: De første påskeliljer er sprunget ud, men desværre bliver påsken alt for kold til at gå i gang ude i haven med at så, sætte løg og kartofler. Det må vente til foråret bliver lidt lunere, men der er andre gøremål.

Vent med at så. Påskedagene bliver efter alt at dømme alt for kolde, men stedmoderblomsterne er hårdføre og skal nok klare sig. Foto: Karna Maj

Minipåskeliljer og stedmoder står flot i krukkerne og de første påskeliljer er ved at springe ud ude i haven. Og det er påskeferie. Det eneste, der mangler, er noget lunt forårsvejr, skriver Havenyt.dk.

Ligeså snart vi får noget lunt forårsvejr, vil vi uden nagende mistanke om at være for tidligt på den, kunne gå i gang med alt det, som vi så gerne vil. Nemlig at gøre køkkenhavens jord klar, så i drivhuset, så det første på friland, plante nye stauder, sætte tidlige kartofler og stikløg og beskære havens roser.

Men slå kold vand i blodet. Det er ikke havevejr endnu.

Foråret er helt normalt
Foråret er helt normalt, vi var bare lidt forkælede sidste år i marts og april. Faktisk er det ikke usædvanligt at have frost og sne samtidig med, at påskeliljerne er ved at springe ud. Det er helt normalt først at kunne sætte tidlige kartofler og løg omkring 10.-15. april og på det tidspunkt så de første grønsager. Meget ofte er jorden også alt for våd til at kunne plante og så førend omkring eller efter midten af april. I hvert fald på en god fed lerjord. Alt, hvad man gør tidligere, er enten en satsning og med brug af fiberdug og plast, ellers skal foråret være meget varmt, og det er det som bekendt ikke i år.

Men det er brandærgerligt, at påskedagene ikke kan bruges til at alt det, vi drømmer om at lave ude i haven. Påsken falder simpelthen for tidligt, mener Karna Maj, der hver uge guider sine læsere med tips og gode råd om havens pleje på Havenyt.dk.

- Og så må vi hver især vurdere, hvad vi kan lave i vores have, når det er så koldt, at der lokalt loves byger med tøsne og hagl og nattefrost sidst i påsken. Nogle steder mange nætter og lave temperaturer, andre steder færre nætter og nogle steder slet ikke. Heldigvis ser det ud til at blive sol og tørvejr sidst i ugen. Hold øje med udviklingen lokalt – og har man satset, så dæk mod frosten, lyder rådet fra Havenyt.dk.

OrganicToday.dk samarbejder med Havenyt.dk og bringer jævnligt tips og gode råd med hjælp fra Danmarks største havesite, som ejes og drives af Landsforeningen Praktisk Økologi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: