Nye kartofler, dild og salat til pinse

I HAVEN – Karna Maj har høstet nye kartofler, salat og dild til pinsefrokosten. Og lørdag høstede hun det første hold asparges.

Karna Maj har høstet aparges, dild, salat og nye kartofler i sin store økologiske selvforsyningshave. Foto: Karna Maj

Det blev ikke pinsefrokost i haven eller skoven i år – dertil var regnbygerne for hyppige. Til gengæld var det en fornøjelse i solskin mellem byger med regn og hagl at kunne gå ned i haven og høste nye kartofler, salat og dild.

Der blev også hentet purløg og radiser, og allerede i går aftes høstede jeg et hold asparges til i dag.

Nye grønsager fra haven til pinsefrokosten
De ny kartofler er dyrket i kartoffelpotter og sat midt i marts inde og flyttet i drivhuse, da de lige var kommet op. I den kolde april stod de i drivhuset. Det sidste stykke tid har de stået i læ på vestgavlen af drivhuset.

Det var ikke så mange, som jeg havde håbet, men det var også sorten Anna Belle, som ikke er helt tidlig, men efter min mening den allerbedste sommerkartoffel. Jeg pillede kun de kartofler i de fem potter, som jeg kunne se, så rødderne ikke blev beskadiget. Resten kan nu vokse en uges tid, inden jeg høster igen.

Læggekartoflerne var af egen avl, så helt gratis kartofler.

De nye kartofler er dyrket i kartoffelpotter. I aprils kulde voksede de i drivhus. Foto: Karna Maj

Dild til pinse var et mål
Dild til pinse har været et mål for mig, da jeg elsker rejer og laks med frisk dild, og den er også fin til nye små kartofler. Og jeg blev ikke skuffet. Stor flot dild – og så duften, da jeg plukke et lille bundt.

Dilden er forkultiveret, sået omkring 1. marts, og den har stået og vokset meget langsomt, men da varmen kom sidst i april gik det stærkt. Den er efter udplantningen også blevet passet godt med vand.

Det direkte såede dild er først så stort om en halv snes dage. Jeg vil helt sikkert forkultivere dild igen til næste år. Dilden er avlet på egne frø.

Jeg har et helt bed med store salatplanter, men først i dag har jeg høstet et hovede. Det lyder sikkert skørt, men jeg har nydt at se på bedet, og i det øjeblik, jeg skærer et hovede, så mister bedet lidt sin uskyld.

Årets første salathovede. Foto: Karna Maj

Knasende sprøde og stor delikatesse
Sorten er Little Gem, og den er sået 28. feberuar i rootrainer inde i et køligt rum, og ret hurtigt flyttet i drivhuset. Hovederne er ved at blive dannet, og de små inderste blade var knasende sprøde og en stor delikatesse.

I bedet står også rød egebladet salat, som er forkultiveret på samme måde, men sået 14 dage senere. Her høstede jeg også nogle blade, og de så smukke ud under laks pyntet med asparges og dild.

Begge salatsorter er sået af egne frø, så igen gratis.

Karna Maj er tidligere redaktør af Praktisk Økologi og Havenyt.dk. Hun dyrker en stor økologisk have til selvforsyning og har gjort det i næsten 40 år. Hun skriver jævnligt på OrganicToday.dk.

Du kan også følge hende på karnamaj.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: