Medicinforbrug til husdyr er tys tys

Anvendelsen af antibiotika til grise er et ømtåleligt emne, som vi ikke skal vide for meget om. Foto Colourbox

Landbruget har haft held til at forhindre en nysgerrig journalists adgang til en central database, der registrerer, hvilke landmænd der bruger mest medicin til deres husdyr.

Det er sket trods en en klar og utvetydig afgørelse fra ombudsmanden, som giver journalisten medhold i, at han har ret til at se VETstat, der er en database over dyrlægernes udskrivning af medicin til landmændenes husdyr.

Landbruget gik ind i sagen

- Den 29. november 2011 holdt jeg et møde med Fødevarestyrelsens medarbejdere for at aftale det praktiske omkring udlevering af data. To dage efter bekræftede jeg aftalen, men så skete der ikke noget på trods af rykkere, skriver Niels Mulvad i Åbenhedstinget, som han er redaktør af.

- Det viste sig så, at landbruget var gået ind i sagen for at få bevaret lukketheden. Fødevarestyrelsen og ministeriet turde åbenbart ikke skære igennem og afvise argumenterne, skriver han videre.

Journalisten har nu bedt ombudsmanden hastebehandle sagen, ligesom han har bedt fødevareministeren og statsministeren gribe ind og ikke blot fortsætte den tidligere regerings lukkethed og beskyttelse af landbruget.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: