Mange vil igen flytte i kollektiv

LIVSSTIL – Nye økosamfund vinder frem som en moderne form for kollektiver, hvor man satser på grøn livsstil og deles om madlavning og køkkenhave.

Svanholm blev etableret som storkollektiv i 1978 og var blandt nogle af de første økologiske landbrug i Danmark. Foto: Svanholm

Kollektiverne havde deres storhedstid i 1970′erne, hvor fællesskaberne blomstrede og mange unge flyttede fra storbyerne og ud på landet. Efter den store bølge af individualisme, er det igen blevet populært at flytte sammen i bofællesskaber uden for de store byer.

Hvor det tidligere handlede om fælleskøkken og husmøder, så bliver mange af kollektiverne uden for storbyerne i dag bygget op som økosamfund, hvor det er bæredygtighed og fællesskab, som beboerne finder sammen om.

Nord for Ringsted bor omkring 70 mennesker i Hallingelille økosamfund. Her dyrker de selv deres grøntsager og forsøger at være selvforsynende, fortæller formand for Hallingelille økosamfund Annette Christina Hansen.

- Tanken med stedet her var at flytte på landet, men ikke bo alene, og så prøver vi at leve økologisk, siger hun til DR.

Man kan støtte hinanden
Hallingelille økosamfund er ikke et kollektiv i gammeldags forstand.

Indbyggerne har deres eget hus, men deltager også i fællesskabet, for eksempel omkring dyrkningen af grøntsager. Men det er ikke som at leve i et parcelhus på en villavej, siger Annette Christina Hansen:

- Det er anderledes, fordi vi kender hinanden på kryds og tværs. Vi går ind og ud af hinandens huse, og er man ked af det, er der hjælp at hente, og har man fødselsdag, er vi sammen om at fejre det, siger hun til DR.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: