Mange nye grønne håndværkere

BYGGERI – Håndværkerne efteruddanner sig i stor stil til energivejledere og Bedre Bolig-rådgivere. Samtidig er klima og energi kommet på skoleskemaet på flere erhvervsskoler. Boligejerne er også begyndt at tænke i energirigtige løsninger.

Mange håndværkere tænker i energirigtige løsninger. Her er det Øko-tømreren Anders Mølgaard, der er i gang. Foto: Øko-tømreren

Lige nu findes der over 3.000 håndværkere, der har taget en efteruddannelse som energivejleder eller Bedre Bolig-rådgiver. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Det er håndværkere, der har særligt fokus på, hvordan boligejerne isolerer huset bedst og sparer på varmen eller strømmen.

- Der er ingen tvivl om, at mange boligejere tænker på, hvordan de kan spare både CO2 og penge på energi-regningen. Nogle af håndværkerne har uddannet sig til fx at være specialister i, hvordan man kan spare på energien i etageejendomme, mens andre mere har fokus på parcelhuse, siger energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Også på erhvervsuddannelserne er klima og energi kommet på skoleskemaet. Det gælder fx på Tradium i Randers, EUC Nord i Hjørring og Frederikshavn samt Tech College i Aalborg.

Næste generation bliver endnu grønnere
- Den næste generation af håndværkere bliver endnu grønnere, for de har allerede under uddannelsen lært at tænke klima og energi ind, siger Camilla Damsø Pedersen.

Hertil kommer, at håndværkerfradraget mange steder har været med til at sætte gang i energirenoveringen. Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at cirka 65.000 hustande har brugt skattefradraget til energibesparende tiltag.

- Den mulighed stoppede dog ved årsskiftet, men lad os håbe, at et flertal af politikerne får held med at genindføre ordningen, sådan som de har lovet. Det vil i hvert fald være med til at gøre vores boliger bedre til at spare på energien, så Danmark kan nå sit mål om at blive fri af fossile brændstoffer i 2050, siger Camilla Damsø Pedersen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: