Lunde: Aktindsigt er en sygdom

MILJØ – Egenrådig Esben Lunde Larsen blæser på offentlighedsloven: »Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer«, siger han i en hemmelig optagelse fra et lukket møde med medarbejderne i Miljøstyrelsen.

Esben Lunde Larsen slap med en alvorlig næse i den betændte sag om kvotekongerne. Foto: Claus Bjørn

En hemmelig lydoptagelse fra et lukket møde i Miljøstyrelsen afslører miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, mens han utvetydigt tager afstand for offentlighedsloven, som skal sikre journalister og borgerne ret til indsigt i, hvordan politikere og offentlige myndigheder forvalter penge og magtbeføjelser.

»Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord«, siger ministeren på et lukket møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen, som han er øverste chef for.

Det afslører Politiken i dag. Mødet blev holdt i november sidste år.

En af de tilstedeværende i mødet i Miljøstyrelsen har brugt en lydoptager eller sin telefon og har anonymt sendt lydfilen til Politiken, der i dag skriver om sagen.

Jeg forløb mig
Efterfølgende har avisen konfronteret Esben Lunde Larsen med de opsigtsvækkende udtalelser. I et skriftligt svar skriver ministeren til Politiken:

»Jeg forløb mig. Det er naturligvis offentlighedsloven og miljøoplysningsloven, der afgør, hvad der offentliggøres og hvornår«.

Esben Lunde er en af de mest udskældte og upopulære ministre i regeringen og reddede med nød og næppe sit politiske liv, da Dansk Folkeparti forleden valgte at holde hånden under ham i sagen om kvotekonger, hvor han agerede stik imod et politisk flertal og holdt vigtige oplysninger tilbage.

Spørgsmålet er om Dansk Folkeparti, der er støtteparti for regeringen, atter vælger at skåne Esben Lunde Larsen, eller om han ryger samme vej som sin forgænger, Eva Kjer Hansen, der måtte gå af, fordi et politisk flertal havde mistet tilliden til hende og de oplysninger, der skulle underbygge regeringens landbrugspakke.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: