Landmand ødelagde område med sjældne sommerfugle

NATUR – En landmand på Djursland har ompløjet unikt område med blomstermylder og et utal af sjældne sommerfugle. Jeg vidste ikke, området var fredet, siger han.

En af de mange flotte sommerfugle, som har svært ved at overleve. Klitperlemorsommerfuglen er afhængig af artsrig, næringsfattig natur for at kunne overleve i Danmark. Foto: Peder Størup

En landmand på Djursland »er kommet til« at pløje et beskyttet område på ti hektar med sjældne sommerfugle.

- Man skal være en usædvanlig dum bondeknold for at tage fejl af ti hektar fredet jord, kommenterer en venlig læser, som har gjort OrganicToday opmærksom på historien.

Sidste år lejede den østjyske landmand et stykke jord af Aarhus Lufthavn, men ifølge DR Nyheder var han ikke opmærksom på, at området var beskyttet. Derfor blev det unikke sommerfugleparadis pløjet om og fra det ene år til det andet forvandlet til en kornmark.

- Jeg tjekkede kortet på kommunens hjemmeside, lige inden jeg kørte ud for at pløje, men det var ikke opdateret, så jeg vidste ikke, at området var fredet, siger han.

Undskyldningen holder ikke
Ifølge biolog ved Syddjurs Kommune, Lars Dyhrberg Bruun, holder undskyldningen med den manglende opdatering af kommunens kort ikke.

- Det har været kendt lige fra starten, at paragraf tre er dynamisk. Områder opstår og forsvinder, og de vokser og skrumper. Derfor er kortene på nettet kun vejledende, og det har de altid været, siger han til DR.

- Arealet ved Tirstrup Lufthavn var ét stort blomstermylder med et utal af sommerfugle – formentlig med en af landets største bestande af rødlistede arter. Sjældent har det givet mere mening at naturbeskytte et areal (som i øvrigt er ejet af kommunerne i omegnen, fortæller Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum.

Landmanden Tobias Flarup skal nu genoprette området ved at slå hø i årevis og huske at fjerne høet efter sig.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: