Landmænd får nej til at bruge bidræber-gift

LANDBRUG – Miljøstyrelsen har netop afslået en ansøgning om dispensation til at bejdse danske vinterrapsfrø med neonikotinoider, som EU har forbudt af hensyn til bierne. Tidligere har landmændene fået dispensationer.

Landmænd kan i år ikke få dispensation til at bejdse med omstridt bidræber-gift. Foto: Danmarks Biavlerforening

Landmændene skal ikke længere regne med, at de nærmest per automatik får dispensation til at bruge bejdsemidler, der indeholder giftige neonikotinoider.

Det står klart, efter at Miljøstyrelsen for første gang har afslået en ansøgning om at bejdse de frø, som landmændene sår til efteråret, med pesticidgruppen neonikotinoider, skriver netmediet ing.dk

De giftige midler er forbudt at anvende i EU, fordi de kan skade bierne, men alligevel har Danmark i de tre år givet dispensation til at bejdse vinterrapsen med midlerne. I samme periode har Eva Kjer Hansen (V) og Esben Lunde Larsen (V) stået i spidsen for Miljø- og Fødevareministeriet.

Miljøstyrelsen har i denne periode vurderet, at bierne ikke tager skade af de lave doser, og at alternativet, sprøjtning med et andre insektmidler i foråret, er værre for naturen.

LÆS OGSÅ: Flertal i EU forbyder sprøjtegift, der skal der bier

Miljøstyrelsen skifter mening
Nu er Miljøstyrelsen imidlertid vendt på en tallerken. Det oplyste den nye miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen, fra Folketingets talerstol tirsdag.

Tirsdag drøftede Folketinget Enhedslistens forslag om et totalforbud mod neonikotinoider. Forslaget ser dog ikke ud til at samle flertal, og miljøministeren er lodret imod det. Men ikke desto mindre vil rapsmarkerne for første gang undgå neonikotinoider, når frøene kommer i jorden til efteråret.

- Miljøstyrelsen har ikke givet en dispensation til bejdsning af vinterraps i år, men har sendt en partshøring med et afslag, sagde ministeren, ifølge Ingeniørens netmedie.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: