Landbruget scorer ti milliarder i årlig støtte

LANDBRUG – Landbruget er på støtten og modtager årligt omkring ti milliarder kroner i årlig støtte fra Danmark og EU. Der er i dag 10.000 heltidsbedrifter. Resten er hobby- og deltidslandbrug.

Landbruget modtager næsten ti milliarder årligt i offentlig støtte, viser nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet. Foto: Colourbox

De kommende fem år vil dansk landbrug indkassere 49.016.200.000 kroner i statsstøtte fra Danmark og EU.

Det fremgår af en opgørelse over den forventede statsstøtte til dansk landbrug 2016-2020, som Miljø- og Fødevareministeriet har lavet på opfordring fra den radikale fødevareordfører Andreas Steenberg.

- Tallet er helt vildt. Det viser, at det her erhverv overhovedet ikke er bæredygtigt i nogen som helst forstand«, siger Andreas Steenberg til Politiken.

- Jeg synes, at man skulle bruge de mange milliarder til at omstille erhvervet til noget mere bæredygtigt i forhold til vores miljø og klima og i øvrigt også i forhold til at tjene penge. Man burde bruge pengene klogt i stedet for at holde landbruget fast i det, det gør i dag, siger han til avisen.

Én million i støtte
Samlet set er der kun cirka 10.000 heltidsbedrifter i Danmark. Dermed modtager hvert enkelt landbrug groft sagt en million kroner årligt i tilskud.

Ifølge Danmarks Statistik er der ganske vist cirka 40.000 landbrugsbedrifter i Danmark.

Men langt de fleste er deltidslandbrug eller hobbylandbrug. Hvis disse bedrifter var de eneste modtagere af statsstøtten, ville det svare til en kvart million årligt per bedrift.

Så simpelt kan regnestykket dog ikke gøres op, da en del af statsstøtten til landbruget eksempelvis gives til forskning, der skal understøtte landbrugs- og fødevaresektoren, skriver Politiken.

Se opgørelsen over landbrugsstøtten

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: