Sag om misbrug af EU-tilskud blev lukket ned

LANDBRUGSSTØTTE – Revisorer konstaterede i 2013 bilagsfusk med EU-midler i en række projekter i Videncenter for Svineproduktion. Men nu er sagen i al stilhed lukket ned af ministeriet.

Videncenter for Svineproduktion fiflede med EU-tilskud, men sagen fik intet efterspil for Søren Gade, der var adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Uden at anmelde sagen til hverken bagmandspolitiet eller EU har Fødevareministeriet for et halvt år siden i stilhed lukket sagen, og ministeriet har valgt kun at undersøge en meget begrænset del af centrets projekter.

Efter at der har været lukket for pengekassen i to år, må SEGES, som centret hedder i dag, igen modtage EU-støtte, skriver Investigative Reporting Denmark i en baggrundsartikel under overskriften Den hemmelige svinestreg.

Den dag tilbage i december 2013 kunne direktøren dog ikke vide, at sagen om misbrug af 632.000 kroner i EU-midler i et enkelt projekt ville svulme så voldsomt op, at den kom til at koste landbrugets private interesseorganisation mange millioner kroner i tilbagebetaling og tabt støtte i to år.

Søren Gade forlod sin toppost
Ni måneder senere var kæmpeunderskuddet også en del af baggrunden for den ledelsesrokade, der reducerede Venstres nuværende gruppeformand, men dengang administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, til chef for de bonede gulve – uden ansvar for organisationens økonomi.

En degradering, der i september 2014 fik Søren Gade til at meddele sin afgang fra Landbrug & Fødevarer.

- Jeg kan ikke se mig selv i den nye ledelsesstruktur, og har derfor indgået en for begge parter fornuftig aftale, der betyder, at jeg stopper i Landbrug & Fødevarer, lød den officielle begrundelse fra Søren Gade, da han forlod Axelborg.

Læs hele artiklen på Investigative Reporting Denmark: Den hemmelige svinestreg

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: