6,2 milliarder på vej til 47.000 jordejere

LANDBRUGSSTØTTE – Ejer du jord, er der grund til at glæde dig. Allerede mandag i sidste uge begyndte Natur- og Erhvervsstyrelsen at sende 6,2 milliarder kroner til under 50.000 landmænd og hobby-bønder.

Så er der penge på kontoen igen. 6,2 milliarder kroner til danske jordejere. (Foto: Colourbox)

Det er ikke fordi, de bar betalt for meget i skat og nu får de overskydende penge refunderet. De 6,2 milliarder kroner er såmænd blot det beløb, der i år er afsat på EU’s budget som direkte landbrugsstøtte i form af arealtilskud.

Dermed lever styrelsen op til sit mål om mindst at behandle 95 procent af ansøgningerne inden 1. december, oplyser Fødevareministeriet.

- For mange landmænd er det afgørende, at arealstøtten falder tidligt, så derfor er jeg meget tilfreds med, at NaturErhvervstyrelsen har behandlet så stor en mængde ansøgninger og nu sætter gang i udbetalingerne, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Ifølge Fødevareministeriet omfatter den direkte støtte følgende syv ordninger:

  • Enkeltbetaling
  • Ekstensivt landbrug
  • Pleje af EB-græsarealer
  • Etablering af flerårige energiafgrøder
  • Produktion af flerårige energiafgrøder
  • Etablering af økologiske frugttræer og bærbuske
  • Støtte til afgrødevariation

Ansøgningsrunden for 2012 i NaturErhvervstyrelsens nye Tast selv-service var en udfordring for landmænd og konsulenter, hvis tålmodighed blev sat på en hård prøve.

Derfor har Mette Gjerskov særligt fokus på, at ansøgningsrunden for 2013, på baggrund af it-erfaringerne fra i år, kommer til at fungere bedre.

- Ansøgningsrunden for 2012 var ikke nogen nem proces, og jeg vil gerne sige tak til de landmænd og konsulenter, som har gjort en stor indsats for at få alle ansøgningerne ind elektronisk – på trods af problemer med systemet i ansøgningsperioden. Det og så en stor indsats fra medarbejderne i NaturErhvervstyrelsen betyder, at landmændene får deres penge til tiden, siger Mette Gjerskov.

De første landmænd kan se Enkeltbetalingen på deres Nemkonto allerede den 3. og 4. december. NaturErhvervstyrelsen udbetaler støtte igen den 11., 17., 20. og 28. december 2012. Hvis man ikke kan se sin støtte på kontoen den 3. eller 4. december, er det ikke fordi, der er noget galt med ens ansøgning.

Ifølge NaturErhvervsstyrelsens eget resultatmål skal mindst 97 procent af de indkomne ansøgninger være behandlet den 31. december. Efter reglerne skal støtten være udbetalt senest den 30. juni 2013.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: