Landbruget i ny økologisk omlægningsbølge

ØKOLOGI – Det økologiske areal udvides med næsten en fjerdedel. Største økologiske omlægningsbølge siden slutningen af 1990′erne. 1.028 landmænd vil omlægge 41.523 hektar.

Mange landmænd overvejer, om de skal producere økologiske frilandsgrise. Her er det sortbrogede grise fra et af landets største økologiske godser, Knuthenlund på Lolland. Foto: NaturErhvervsstyrelsen

Den største økologiske omlægningsbølge siden slutningen af 1990′erne er på vej til at forandre landbruget i en mere grøn og miljøvenlig retning.  1.028 landmænd dropper sprøjtegift og kunstgødning og har i år søgt om tilskud til at omlægge produktionen til økologisk drift. De vil tilammen omlægge 41.523 hektar, viser nye tal fra NaturErhvervsstyrelsen.

Det betyder, at det økologiske areal udvides med næsten 24 procent fra 176.000 hektar. Ifølge Økologisk Landsforening svarer det til et areal på størrelse med Samsø, Læsø, Amager og Københanvs Kommune tilsammen.

Så mange nye økologer er ikke set siden slutningen af 1990’erne, og tilgangen af  nye økologer har i flere år ligget mellem 100 og 200 bedrifter årligt, ind til den tog fart i 2015.

Flere køber økologi
- Danskerne køber mere og mere økologi, og det gør en kæmpe forskel. Landmændene lytter, parkerer marksprøjterne, og sammen åbner vi stalddørene og lukker flere dyr ud i en rigere natur. Flere øko-marker giver flere sunde øko-varer, og pesticidfri marker er med til at sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der ellers har skåret ned på den økologiske forskning og er en ivrig fortaler for det nuværende industri-landbrug, lover flere penge til de landmænd, der er villige til at gå nye veje.

- Det er opløftende at se, hvor stor interessen er for økologi blandt landmændene, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Regeringen mener, at økologien i Danmark skal drives frem på markedsvilkår. Man må sige, at det er tilfældet i disse år, hvor der i flere perioder har manglet økologiske varer på hylderne i supermarkederne. De danske landmænd er klar til at imødekomme den stigende efterspørgsel, og det giver mig en stærk tro på, at vi kan styrke Danmarks førerposition på økologi-området, siger ministeren.

Over 500 er nye økologer
Over 500 af landmændene er nye økologer, men det resterende areal kommer fra nuværende økologer, som omlægger ny jord, de har købt til eller forpagtet.

- Aldrig har landbruget lyttet så intenst til de økologi-orienterede danskeres ønske om mere økologi i landbruget og flere økologiske varer på hylderne. Det betyder en tilpasning i landbruget til et marked, hvor det ikke kun er billigste pris, der sælger. Og den tilpasning går rigtigt stærkt i øjeblikket, hvilket de nye omlægningstal også vidner om. Endnu flere landmænd står parat, og jo mere danskerne vælger øko-varen, jo flere landmænd vil tage øko-springet, siger Per Kølster.

Alene i årets første måneder har konsulenterne i Økologisk Landsforening lavet næsten lige så mange omlægningstjek som i hele 2014, og der er en bred interesse for alt fra økologisk hønsehold til bærproduktion.

- I øjeblikket besøger vi især mange landmænd, der overvejer økologisk svineproduktion, fortæller Per Kølster.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: