Landbruget har kostet Danmark dyrt

LANDBRUG – Landbruget er ikke kilde til vækst, tværtimod. Historisk set har Venstre været et dyrt bekendtskab for Danmark. Det skyldes ikke mindst partiets tætte forhold til landbruget, skriver Per Boye, professor emeritus i økonomisk historie i en kronik i Politiken.

Socialdemokraterne har overtaget fortællingen om Danmark som landbrugsland. Her er det den tidligere socialdemokratiske fødevareminister Dan Jørgensen, der fodrer svin.

- Nok er dansk landbrug effektivt sammenlignet med mange andre landes landbrug. Men landbrugets problem i dansk sammenhæng er, at en meget stor del af det øvrige danske erhvervsliv er mere innovativt og forrenter den investerede kapital bedre.

- I dag er Venstre ved at begå samme fejltagelse ved at fremme danske storlandbrug på bekostning af andre erhverv, uddannelse og forskning. Historisk har partiet været et økonomisk dyrt bekendtskab for danskerne, skriver Per Boye.

En dyr fortælling om Danmark som landbrugsland
Han gør understreger i kronikken, at partiet Venstre har spillet en central rolle i skabelsen af fortællingen om Danmark som landbrugsland.

- Det hedder sig, at dansk velstand stammer fra andelsbøndernes innovative omlægning af dansk landbrug til animalsk produktion med stor eksport af smør og bacon. Danmark skal ifølge denne fortælling takke bønder og husmænd for, at landet er blandt verdens rigeste lande. Men intet kunne være mere forkert, understreger Per Boye.

- I mere end 100 år har Venstres fortælling om vejen til velstand haft stor indflydelse på dansk erhvervs- og miljøpolitik. Nu er partiet på vej til igen at sætte sit alt for klare aftryk på den fremtidige erhvervsudvikling.

- Miljøomkostningerne ved dansk landbrug er og har historisk været betydelige. Stik imod hvad det i en vis grad er lykkedes Venstre at overbevise befolkningen om, er faktum, at danske politikeres prioritering af Danmark som landbrugsland historisk har ført til mindre velstand, end Danmark ville have opnået ved en anden erhvervsstrategi. Venstres landbrugsvenlige erhvervspolitik har været og må forventes at forblive dyr for det danske samfund.

- Landbrugets krise er langtfra ny; den har faktisk stået på i knap 100 år. Alligevel har det politiske flertal prioriteret landbruget. Det skyldes ikke mindst, at Venstre med støtte fra Radikale Venstre længe kæmpede for at fastholde Danmark som et landbrugsland med hovedvægten på mindre og mellemstore landbrug, og fordi Socialdemokratiet overtog fortællingen om Danmark som landbrugsland, hedder det i kronikken, som kan læses i sin helhed på Politiken.

Link: Landbruget er ikke kilde til vækst – tværtimod koster det dyrt

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: