Kystfiskere glade for ny fiskeriaftale

NATUR – Flertal i Folketinget vil styrke naturskånsomt kystfiskeri og arbejde for en mærkningsordning for bæredygtigt fiskeri.

Naturskånsomt fiskeri med garn, snurrevod og ruser bliver tilgodeset i ny aftale. Her er Morten Krogh ved at sælge fisk. Foto: Michael Boisen

I dag fremlagde fiskeriordførerne fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre et forslag om ny vækstpakke for fiskeriet. De fire partier tæller tilsammen 108 mandater, og der tegner sig dermed et flertal uden om regeringen til at gennemføre de mange tiltag. Store dele af vækstpakken knytter sig til kystfiskeriet.

De fire partier vil styrke kystfiskeriet markant. Det skal ske ved at bremse kvoteflugten fra kystfiskeriet og tilføre kvoter af primært torsk og tunge til de trængte kystfiskere. Kvoterne der tilføres har en værdi på 40 millioner kroner.

- Kystfiskeriet har i årevis været under afvikling. Flertallet bag beretningen har præcis forstået, hvad der skal til, for at redde ikke bare kystfiskeriet, men også de mange arbejdspladser kystfiskeriet sikrer rundt om i hele landet, siger Søren Jacobsen, næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, og skipper på kystfiskerfartøjet H4 Regina.

Mærkningsordning på vej
De fire partier vil også arbejde for en mærkningsordning for det skånsomme kystfiskeri.

- Kystfiskeriet kan levere fisk af høj kvalitet med en unik historie og en skarp bæredygtighedsprofil. Den historie bliver i dag ikke fortalt, fordi kystfiskeriet mangler en mærkningsordningen og en platform til at fortælle den gode historie. Også den barriere vil partierne bag beretningen slå ned, idet de foreslår en mærkningsordning for skånsomt fanget fisk. Det bakker vi i FSK fuldstændig op om, siger Søren Jacobsen.

Partierne bag beretningen har stor fokus på det skånsomme kystfiskeri som en motor for det bæredygtige fiskeri. Dette ræsonnerer også godt med Foreningen for Skånsomt Kystfiskeris dagsorden.

- Partierne bag beretningen ser det skånsomme kystfiskeri med redskaber som fx garn og snurrevod som nøglen til et bæredygtigt fiskeri. Partierne sikrer dermed ikke blot arbejdspladser og et trængt erhverv, men også det fiskeri som giver mindst bifangst, har et minimalt brændstofforbrug og et fiskeri, der foregår uden at naturen tager skade, pointerer Søren Jacobsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: