Kun hver fjerde ko kommer på græs

DYREVELFÆRD – Endnu et eksempel på, at industrialiseringen af dansk landbrug er gået for vidt, siger Enhedslistens Per Clausen. Han vil genfremsætte et forslag om, at alle køer kommer på græs om sommeren ligesom de økologiske malkekøer.

Økologiske køer i fuldt firspring hos Mads Helms i Ejstruphom. (Foto: Henrik Hoeg)

Kun hver fjerde malkeko kommer på græs om sommeren. Resten må finde sig i at være på stald året rundt. Enten i løsdriftstalde eller i stalde, hvor køerne står bundet i hver sin bås og får foderet serveret i form af ensilage og kraftfoder.

For de store kvægbesætninger er det mere rationelt og lettere at styre, selv om det går ud over køernes sundhed. I dag er en gennemsnitsbesætning på 156 køer mod kun 69 køer for ti år siden.

Græssende køer har det bedre
Nye tal viser ifølge Politiken, at antallet af køer, der kommer på græs, er styrtdykket de seneste år. For blot ti år siden blev 75 procent af køerne lukket på græs om sommeren, men nye tal fra Videncenter for Landbrug viser, at det nu kun er 25 procent. Alene de sidste tre år er antallet af køer på græs faldet ti procentpoint, skønner centret.

- Det er en bekymrende udvikling, for der er flere indikatorer, der peger på, at køernes velfærd og sundhed er bedre, når de er på græs, sammenlignet med når de står på stald, siger Jan Tind Sørensen, sektionsleder, Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet til Politiken.

Studier fra Institut for Husdyrvidenskab har vurderet, at køerne har en markant bedre velfærd, når de er på græs, og det resultat bliver bakket op af flere internationale undersøgelser. Næringsindholdet i mælk fra græssende køer er også bedre.

Industrialiseringen er gået for vidt
- Det er meget trist både for dyrevelfærden og danskernes sundhed, at færre og færre malkekøer kommer på græs. Denne udvikling skal vendes. Derfor vil Enhedslisten genfremsætte et forslag om, at mælkeproducenterne skal pålægges at sikre, at køerne kommer på græs om sommeren, siger Per Clausen, der er fødevareordfører for Enhedslisten.

- Denne udvikling er endnu et eksempel på, at industrialiseringen af dansk landbrug er gået for vidt og at dyrevelfærd og sundheds lider under denne udvikling. Vi skal have vendt udviklingen, sådan at der kommer fokus på at producere sunde fødevarer på en måde, hvor dyrevelfærden er i orden, fortsætter Per Clausen.

Forskning fra Aarhus Universitet viser, at køer i besætninger, der står inde hele året, har 46 procent større risiko for at dø eller blive aflivet end køer i besætninger, der går på græs om sommeren.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: